Mevlana Müzesi'nde 90 yıl sonra ilk namaz

Mevlana Müzesi'nde 90 yıl sonra ilk namaz

Önce Kur'an okundu ardından şükür namazı kılındı.

Şamil Kucur'un haberi:

Mevlana Müzesi-Türbesi-Dergahı içersindeki mescit bölümünde, 90 sene sonra ilk defa Kur'an-ı Kerim okundu ve şükür namazları kılındı.

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, geçtiğimiz Aralık ayında Konya'da Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen 'Türkiye Mevlevihaneleri, Bugünü ve Konumu Sempozyumu'nda, Konya Mevelana Müzesi'nin aslının bir Mevlevihane - Tekke olduğunu belirtmiş ve bu tür külliyelerde mescid de olduğu ve sema'nın yapıldığı mekanda namaz kılınacak mescidlerin de olduğunu vurgulamış ve arzu eden kişilerin, mescid bölümünde namaz da kılabilmesi gerektiğini söylemişti.

VAKFİYE ŞARTNAMESİNE UYGUN HAREKET EDİLİYOR

Geçtiğimiz cuma günü, sabah saatlerinde, Mevlana Müzesi içersinde yeralan tarihi mescid bölümünde, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yard. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday ve kalabalık bir cemaatin katılımı ile önce Kur'an-ı Kerim okunmaya başlandı. Ardından da, şükür namazları kılndı.

Konya Valisi Muammer Erol, Konya Mevlana Müzesi'nin asli yapısı ile bir Mevlevihane olduğunu ve mescid bölümünde, o mimari eserin inşaasının müsebbibi olan Hazreti Mevlana'yı ziyarete gelen insanların, Mevlevihanenin vakfiyesinde belirtildiği üzere, Mevlevihanedeki tilavet odası yerine, derviş hücresinde de gün içinde Kur'an-ı Kerim tilaveti olunacağını söyledi.

MEVLEVİ SEMA'SI NAMAZDAN AYIRILAMAZ

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem: Cumhuriyet'in ilk yıllarında tekke ve zaviyelerle ilgili karardan sonra kapatılmış ve önemi dolayısı ile müze olmak şartı ile yeniden açıldı. Müzeye imam atanması, vakit namazların kılınması gibi bir isteklerinin olmadığını ancak vakfiyesine uygun olarak muhakkak bir namaz alanı olması gerekir. Mevlevi tarikatının zorunluluklarından olan sema, namazdan ayrılamaz. Aksi halde folklorik bir unsur haline dönüşüyor. Ondan sonra da amacının dışında kullanılıyor, vakıflarla ilgili aslına uygun kullanılması gibi bir isteğimiz var. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın elinde bulunan ve müze olarak kullanılan, Trabzon Ayasofya ile İznik Ayasofya'yı, aslına uygun kullanılmadıkları için bakanlıktan aldık. Vakfiyelerine uygun hale dönüştürdük.

İstanbul

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum