Metin Karabaşoğlu canlı yayında Nurculuk sorularını cevapladı

Metin Karabaşoğlu canlı yayında Nurculuk sorularını cevapladı

Yazar Metin Karabaşoğlu Bediüzzaman Said Nursi, Risale-i Nur ve Nur talebeleri ile ilgili tartışmalara, polemiklere cevap verdi

Risale Haber-Haber Merkezi

Yazar Metin Karabaşoğlu Bediüzzaman Said Nursi, Risale-i Nur ve Nur talebeleri ile ilgili tartışmalara, polemiklere cevap verdi.

Karabaşoğlu, TV111 canlı yayınında şu başlıkları cevapladı: 1. Fetullahçılık-Nurculuk ilişkisi, gerilimi, temel farkları... nasıl başladı, nerede eklemlendi, nerede ayrıştı, nur talebeleri ne yaptı, ne yapamadı, niye yaptı veya yapamadı?

2. Risale-i Nur'a muhalefetin/husumetin kısa tarihi, bu konuda Bediüzzaman ne diyor, Bediüzzaman'dan sonra neler oluyor? nur talebelerinin bu noktada özeleştiri yapması gereken noktalar var mı? varsa neler?

3. Risale-i Nur hakkında üretilen önyargılar:

a. mehdiyet üzerinden üretilenler:

Bediüzzaman ben mehdiyim diyor mu? niye diyor-demiyor? Aczmendiler, tahşiye, f.g., a.oktar vs. gibi unsurların bu mesele üzerinden bir yol açmaya çalışmasının sebebi ne?

b. nüzul-i isa, hıristiyanlarla ittifak vs. üzerinden üretilenler:

bu konularda bediüzzaman ne diyor, niye diyor? ittifaktan kasdı ne, bunun dinlerarası diyalog söylemiyle ilgisi var mı? papaya ne gönderdi, niye gönderdi? kastamonu lahikası'ndaki fetret devri mektubunun mahiyeti ne, bunun ehl-i sünnet ölçüleriyle ilişkisi, kim niye nasıl suiistimale kalkışıyor?

c. rüyalar:

f.gülen yapısının rüyalar üzerinden yaptığı biçimlendirmede bediüzzaman'ın rolü-etkisi var mı? rüyayla amele onun bakışı ne? niye nur talebeleri 'sarıklı genç' rüyası üzerinde bu kadar çok durdular?

d. 'mücerred lâ ilâhe illallah kâfi olur mu?' sorusuna bediüzzaman'ın cevabı, bu cevabın eş'arî çizgi içindeki yeri, gülenciler bunu nasıl suiistimal ettiler, nur talebelerinin bu istismara açık tavır koymaları gerekmez miydi?

e. nurcular kur'an okumaz mı, risale-i nur kur'an'ın önüne mi geçiyor? papağan gibi tekrarlanan bu ezbere cevap. ama nur talebelerinin risale-i nur'daki metodu anlamada/temsil etmede acziyetlerine dair özeleştiriyle birlikte...

f. islâmî miras ile risale-i nur ilişkisi.  gelenekten kopuşu mu temsil eder, gelenekle buluşturur mu? gelenekçi midir, modernist midir; ikisi de değil midir? başka kitaplar okunmaz mı, gerek yok mu? bediüzzaman ne diyor? hazine-anahtar ilişkisi vs...

g. Abdülhamid-Bediüzzaman ilişkisi: Bediüzzaman ne zaman ve niye muhalefet etti? haksız mıydı? 1908'de ne dedi, 1909'da neredeydi? sonra özür diledi mi?

h. cifir-ebcedle yapılan istihraçlar. Bediüzzaman niye bunları yazdı? bu istihraçlar onun kur'an'a muhatabiyetinin neresinde?

e. 'yazdırıldı,' 'ihtar edildi,' 'izin verilmedi' üzerinden üretilen önyargılar...

f. siyasal islam, demokratlık, ittihad ve terakki, ittihad-ı muhammedî üzerinden üretilenler...

g. batılı güçlerle eklemleme çabaları. ingiliz siyaseti, amerikan siyaseti vs. Bediüzzaman’ın antiemperyalist tutumu.

h. bediüzzaman'ı, risale-i nur'u kutsallaştırıyorlar, dokunulmaz, eleştirilmez görüyorlar

4. bazıları niye saldırıyor? eleştirilere cevap nasıl olmalı? eleştiri ile saldırı nasıl ayırt edilir? vs...

5. Risale-i Nur nasıl bir toplumsallık öngörüyor? nur talebeleri bu öngörülenin neresinde? ümmetten ayrı-kopuk olmanın risale-i nur'da yeri var mı?

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum