Metan gazından elektrik ürettiler

Metan gazından elektrik ürettiler

Malatya'da metan gazından elektrik santrali kuruldu. Santral, 14 Şubat Cuma günü düzenlenecek olan bir törenle hizmete açılacak.

Malatya Belediyesi'ne ait olan Malatya-Elazığ karayolunun 13. kilometresinde bulunan Orduzu Yassıtepe ile Karamildan tepeleri arasındaki mevcut katı atık depolama alanı, yapılan projeyle hem rehabilite edildi hem de çöpten çıkan metan gazından elektrik üretilmeye başlandı.

30 yılı aşkın bir süredir Malatya'nın çöplerinin döküldüğü alanda yapılan proje maliyeti 5 milyonu bulurken, Malatya Belediyesi'nin kasasından tek kuruş çıkmadan yap-işlet modeliyle gerçekleştirildi.

Yap-İşlet modeliyle gerçekleştirilen projenin hayata geçirilmesi sırasında Malatya Belediyesi kasasından tek kuruş para çıkmazken, Malatya Belediyesi çöp alanından düzenli olarak kira geliri ile işletici firmanın cirosundan ayrıca pay alacak. Çöp sahasının rehabilitasyonu kapsamında; doğaya karbon salınımı azaltıldı, tüm sahanın etrafı tel çit ile çevrildi, çöplerden sızan suyun kontrol altına alınması için gerekli tedbirler alındı. Alanda oluşan kötü kokunun önüne geçildi ve metan gazından dolayı oluşan yangınlar bertaraf edildi. Hepsinden önemlisi de flare sistemi ile toplanan zararlı sülfür gazları yakılarak, zararsız hale getirildi.

Yapılan incelemeler neticesinde hazırlanan fizibilite raporları sonucunda yap-işlet modeliyle özel sektöre yaptırılan proje için 15 Nisan 2013 tarihinde sözleşme imzalanırken, alanın rehabilitasyonu ile elektrik üretim sistemi 8 ay gibi bir sürede tamamlanarak hizmete sunuldu.

15 BİN KİŞİNİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK 1.2 MW ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

Alandaki koku giderilirken, yangınlar önlendi, su kaynakları kirli sulardan korundu. 1 milyon 200 bin litre benzin yanmasıyla oluşan hava kirliliğine eş değer kirliliğin önüne geçildi.

Mevcut çöp alanında kurulan tesis Türkiye genelinde 10 ilde bulunurken, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde ise sadece Malatya'da bulunuyor. Kurulan bu tesis Türkiye'de bulunan en gelişmiş proje niteliğinde olduğundan bölgede ve Türkiye'de örnek teşkil ediyor. Şu anda 15 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak elektriğin üretildiği tesiste, ilerleyen zamanda yapılacak olan yeni eklemelerle birlikte 25 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak elektriğin üretileceği kaydedildi.

Çöplerin enerjiye dönüştürülmesinin yanı sıra çöplerin çevreye zarar vermeden faydalı hale getirilmesi bakımından hayati önem taşıyan bu önemli proje 14 Şubat Cuma günü düzenlenecek olan bir törenle hizmete açılacak.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.