Metabolizma hızınızı ölçtürdünüz mü

Metabolizma hızınızı ölçtürdünüz mü

Diyet yapıyor fakat kilo veremiyorsanız bunun nedeni metabolizma hızınız olabilir. Sağlıklı bir zayıflama için metabolizma hızınızı mutlaka ölçtürün.

“Ne yesem ne içsem yarıyor” diyenlerdenseniz ya da arkadaşınız daha fazla yemek yediği halde sizden çok daha zayıfsa metabolizma hızınızın kaç olduğunu öğrenmenizde yarar var. 

İHA'ın haberine göre, metabolizma hızının kilo vermekle yakından ilgisini olduğunu Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, konuyla ilgili bilgi verdi.

Kişiden kişiye değişiyor
Bazal metabolizma hızı (BHM), fiziksel olarak tamamen dinlenir durumdayken vücudun harcadığı enerji miktarıdır. Bazal metabolizma hızının bilinmesi, kalori ihtiyacını belirlemek ve kilo kontrolünü sağlamak için çok önemlidir. Metabolizma hızı kişiden kişiye değişir ve pek çok faktörün etkisine açıktır. Yaşam boyu sağlıklı kilo verimi, kilo kazanımı ve kilo koruma için metabolizma hızının bilinmesi gerekmektedir. Metabolizmayı etkileyebilecek faktörleri kişinin kendisinin de değerlendirmesi gerekmektedir. Bunlar; yaş, cinsiyet, hormonal durumlar, menopoz, kişinin egzersiz seviyesi ve kalıtımsal özellikleridir.

Erkeklerin metabolizması daha hızlı
Yaşın ilerlemesiyle BMH yavaşlamaktadır, gençlerde yüksek iken, yaş ilerledikçe azalır. Yaş ilerledikçe menopoz gibi hormonal etkilerin yanında; yağ yüzdesinin artması, hareketin azalması gibi birçok faktör etkilemektedir. Yaş ilerledikçe kilo vermenin yavaşlaması bu sebeptendir. Özelikle ailesinde kilo fazlalığı bulunan kişiler kilo almaya daha yatkındır. Erkek ve kadınların vücut bileşimleri farklıdır. Erkeklerin yağ yüzdesi yüzde 12-21 arasında iken kadınlarda bu oran yüzde 20- yüzde 33 arasında değişmektedir. Erkeklerde kadınlara göre yağ oranı düşük, kas oranı yüksek olduğundan dolayı, erkeklerde metabolizma hızı kadınlara göre daha hızlıdır.

 

Uzun süreli diyetlere dikkat
Uzun süre kilo alıp vermek, sık sık diyet yapmak, kilo verip tekrar geri almak veya şok diyetler, sağlıksız zayıflama yöntemleri uygulayarak hızlı kiloların verilmesi gibi faktörler sonucunda metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Özellikle yoyo dediğimiz kilo al ver döngüsü kilo vermeyi gittikçe zorlaştırır. Vücut ısısının yükselmesi de metabolizma hızını artırır. Kadınların gebelik dönemlerinde kan hacminin artması kalp atımının artması sebebi ile metabolizma hızını artmaktadır.

Stresliyken ölçüm yaptırmayın
Stres anında kişinin kasları gergin oluyor. Bu durumda kas aktivasyonu için daha fazla kaloriye ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple özellikle ölçüm rahat ve sakin bir saatte yapılmalıdır. Günlük beslenmesi protein ağırlıklı olan kişilerin metabolizma hızları daha yüksektir. Metabolizma hızı, hipertermi (ateşli hastalıklar) ve hipertroidide artarken; hipotermi (soğuğa maruz kalma) ve hipotroidide azalır. Uyku durumu ve kafein alımı da metabolizmayı etkileyen diğer etmenlerdir.

kadınvekadın

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.