Mesleki eğitim yaşam boyu devam etmesi gerekir

Mesleki eğitim yaşam boyu devam etmesi gerekir

Bilim ve teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte insanların çocukluklarında ve hatta üniversite yıllarında öğrendikleri şeyler yaşamlarının geri kalan kısmında geçerli ve yararlı olmayabiliyor.

İş hayatında ve özellikle mesleki alanda teknolojik yeniliklerin ortaya çıkma sıklığı artmış, üretim ve hizmet sektöründe kısa periyotlarda teknolojiler sürekli değişir hâle gelmiştir. Bununla birlikte teknolojinin gelişmesinin yalnızca insan hayatını değil ürünleri, hizmetleri de etkilediği; teknolojiyi ilk etapta sosyal ve ekonomik seviyesi yüksek insanların kullandığını, şimdi ise herkes tarafından benimsendiği söyleniyor.

Gelecekte bilgiye dayalı mesleklerin öneminin artacağını, gençlerin gelişen teknolojiyle birlikte kendilerini rekabet ortamında bulabilecekleri bugünden ön görülebiliyor. Geleceğin dünyasında bilgiyi bulmak, bilgiye ulaşmak artık çok kolay olduğu için bilgiyi değere dönüştürebilenler öne çıkacak. Bunu yapabilen kişilerin yetenek olarak görüleceğini ve şirketlerin bu kişilerin peşinden koşacağı söyleniyor.

Mesleki eğitim; toplumsal hayatın her alanında ihtiyaç duyulan mesleklerde kalifiye teknik elemanlar yetiştirilmesi için gerekli bilgi ve becerilerin verildiği eğitimdir. Mesleki eğitimin amacı, toplumun hedefleri ve iş çevrelerinin talepleri doğrultusunda bireylere belirli bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve uygulama yeterliliklerinin kazandırılmasıdır. Ülkemizde iş hayatına girenlerin çoğunun mesleki bir eğitimi yok. Mesleki eğitim almayan kişiyi piyasada yetiştirmek de oldukça zor. Yani sadece genel lise eğitimi ve hatta üniversite eğitimi almış insanlar işgücü verimliliğini arttıramıyor.

Öğrenme herkes için yaşam tarzı olmalı

İstanbul Genç İş Adamları Derneği (İGED) Başkanı Hüseyin Ataol bu konuda şunları söyledi: "Türkiye'de genç işsizliğinin % 16 civarında olması ve gençlerin mezun oldukları okullarda piyasanın gerektirdiği temel ve sosyal becerileri kazanmakta zorlanmaları, uzun vadede çok ciddi bir toplumsal tehdidin habercisi olarak görülüyor. Türkiye'nin geleceği bir anlamda mesleki eğitime endeksli. Elinde mesleği olan, iş gücü yaratan, ürettikleriyle de yaşam kalitemizi yükselten teknik elemanlar yetiştirmediğimiz sürece ülkemizin kalkınması mümkün değil.

İşverenlerin nitelikli eleman gereksiniminin karşılanamaması riski, mesleki ve teknik eğitimin önemini tekrar göz önüne sermektedir. Mesleki ve teknik eğitimin yeniden yapılandırılarak, gençlerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine katkıda bulunacak, işletmelerin nitelikli eleman gereksinimini karşılayacak ve uluslararası rekabette genç nüfusu ile ön plana çıkmak isteyen Türkiye'ye avantaj sağlayacak duruma getirilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda yapılacak çalışmalarda başarıyı yakalamanın önkoşulu, politika yapıcıların ve araştırmacıların, özel sektörün gereksinimlerini dinlemesi ve anlaması, özel sektörün de mesleki eğitimi desteklemesi ve yönlendirmesidir. İGED olarak biz kurduğumuz İGED AKADEMİ ile birlikte hem üniversite öğrencileri için hem de bir kurumda çalışan kişiler için eğitim programları düzenliyoruz. Düzenlediğimiz bu eğitim programlarına kendi alanlarında uzman kişiler eğitim veriyor, birikimlerini paylaşıyorlar. Çok düşük maliyetle eğitim alma fırsatı sunan İGED Akademi düzenlediği kurumsal ve bireysel eğitimler sayesinde eğitime katılanların mesleki eğitimlerine ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlıyor. " dedi.

Etkin Tahsilât Becerisi Eğitimi 30 Ocak 2014 Perşembe Günü başıyor!

Özellikle zaman zaman yaşanan kriz ve resesyon dönemlerinde, önemi bir kez daha anlaşılan, başta KOBİ işletmeler olmak üzere tüm işletmelerin en önemli sorunlarının başında ürettikleri ve sattıkları ürünlerin parasını tahsil etmek gelmektedir. Bu gibi dönemde işlerin daralmasıyla birlikte, müşteri seçimi ve istihbaratı konusunda biraz daha serbest davranan işletmeler, mal teslimatı ya da hizmetin gerçekleşmesinin ardından ciddi bir tahsilât sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Tahsilâtın gerek kurumsal gerekse de bireysel olarak yapılması esnasında, müşteriyi tanıma, analiz etme ve tahsilatı alma konusunda ikna gibi konular büyük bir önem kazanmaktadır. Bu nedenle ilgili eğitimde tahsilâtta sorun yaşamak adına, öncelikle müşteri istihbaratı ve sonrasında yaşanan problemleri en aza indirerek katılımcıların tahsilat konusunda beceri kazanması amaçlanmaktadır.
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.