Mesleğini söyle hastalığın teşhis edilsin

Mesleğini söyle hastalığın teşhis edilsin

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl yaklaşık 11 milyon çalışan hayatını kaybediyor ve dünyada iş kazası ve meslek hastalıklarına bağlı ölümlerin başında meslekî kanserler yüzde 32 ile ilk sırada yer alıyor.

Yöneticilikten boyacılığa, gazetecilikten madenciliğe ve polisliğe kadar her mesleğin kendine özgü bir hastalığı var. Çalışma yöntemi ve şartlar; kişide kalp-damar hastalıklarına, kansere, ortopedik hastalıklara ve psikolojik rahatsızlıklara yol açabiliyor.

Çalışma ortamındaki maddî ve manevî şartlar, çalışanın beden ve ruh sağlığını etkiliyor. Bu olumsuz şartla da birçok hastalığa sebep oluyor. Meslek hastalıklarının ilk 1 hafta ile 30 yıl sonra ortaya çıkabildiğini aktaran Gaziosmanpaşa Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ş. Kamil Basmacıoğlu, meslekî hastalıklara uyku bozukluğu, beslenme, yaş, genetik yapı, bireysel duyarlılık ve şişmanlık gibi faktörlerin yol açtığını kaydediyor. Basmacıoğlu, ayrıca gece çalışanlarda kalp hastalığı riskinin daha yüksek olduğunu vurguluyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre bütün ölümlerin yaklaşık yüzde 4’ünün iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meydana geldiğini belirten uzman, Dünya Sağlık Örgütü verilerinde ise dünyada her yıl yaklaşık 11 milyon çalışanın hayatını kaybettiğini ifade ediyor. Dünyada iş kazası ve meslek hastalıklarına bağlı ölümlerin dağılımında meslekî kanserlerin yüzde 32 ile ilk sırada yer aldığını aktaran Basmacıoğlu, “Bunu yüzde 23 ile kalp damar hastalıkları takip ediyor. Yüzde 40 ile kas-iskelet sistemi hastalıkları ise en çok harcama yapılan hastalık grubu.” diyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.