Mesih

Mesih’in nüzülü meselesi Kur’an açısından baktığımızda subutu kat’i olmakla birlikte delaleti kat’i değildir. Hazreti İsa’nın nüzülüyle alakalı olarak 4 müteşabih ayet olduğu söylenebilir. Bununla birlikte hadislerde Hazreti İsa’nın nüzülü hem vurud ve sübut açısından hem de delaleti açısından kat’idir. Yine de bu katiyet müteşabih alana dahildir.  Müteşabih ayetler de gerçekleştikte muhkem hale gelmektedir.  Ayetler Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına inmesi gibi müteşabih ayetler de gayb perdesinden hadisat alemine iner ve olaylar diline çevrilir. Bu durumda müteşabih kabuğunu kırar ve muhkemat haline gelir. Hazreti İsa’nın vefat ettiğine dair ayetler tevil edilmiştir. Zira her mevt veya  ölüm vefat olup her vefat ölüm değildir.  Mesele müteşabih olduğundan dolayı kimileri meseleyi veya keyfiyetini Allah’a havale etmek yerine tevil ediyorlar. Bu noktada Gazali, Kanun et tevi’l’inde beyan ettiği gibi tevil meşru olsa da ihtiyatlı olma zorunluluğu vardır.  İsabet edememe ihtimali ise her zaman varittir.  Meteşabihat alanında tevil değil de,  zaman kaydını izhar eder. Tevilin sıhhati zamanın kaydıyla ortaya çıkar.  Hadisat bir biçimde müteşabinatın perdesini ve nikabını açar ve anlaşılmasına yardımcı olur.  Akıl ve zihin bazen hadisat gelmeden meselenin künhüne vakıf olamaz. Zunun ve tevil dairesinde kalır.  Mehdi’nin zuhuru ve Mesih’in nüzüle de böyledir.

1990'lı yıllarda Yaşar Nuri Öztürk gibilerinin ortak olduğu bir proje vardı. Projenin gerisinde Demirel gibi zevat bulunuyordu. Bu da İslam Gerçeği meselesiydi.  Roma’nın Hıristiyanlıkla buluşması gibi rejim de İslam ile ortak bir noktada (İslam'ın istediği bir noktada değil) buluşmak istiyordu. Bu uğurda İslam Gerçeği kitabı yazıldı.  Bu kitabı ve çığıra en iyi cevaplardan birisini Prof. Mehmet Bayrakdar, İslam Gerçeği Kitabı Üzerine eseriyle vermiştir.  Bununla birlikte, Dinlerarası Diyalog ve Başkalaştırılan İslâm kitabı, ulusalcı bir din anlayışı karakterini barındırdığına dair bazı kuşkulara neden oluyor.

Hazreti İsa’nın nüzülü, bu buluşmaya vesile köprülerin tamamına işaret eder.  Kimileri İslamiyet tamamlanmadı mı ki, Mesih’in inişine ne lüzum var? şeklinde sualler izhar ediyorlar. Bu, ahirzamamanda Hıristiyanlığı İslamiyete iltihakı ve İslam’ın bütün dinler üzerine zuhuruyla alakalı bir durumdur.   “O resulunu hidayetle ve hak dini üzerine gönderendir. Ta ki bütün dinler üzerine zahir kılsın” ayetini tahkik için gönderilecektir. Hıristiyanlığı İslamiyete çevirmek gibi baki ve saklı kalan bir misyonu vardır.  Cemaleddin Afgani  Hindistan’a gittiğinde orada bazı Müslüman vekillerle karşılaşır ve  sözkonusu vekil bu ayeti dile getirerek nerde bahsedilen İslamiyetin diğer dinler üzerine zuhuru ve üstünlüğü; kaldi ki onların çizmelerinin altında inlemekteyiz diye  sual eder ve hatta sataşırlar. Hatta  söz konusu vekilin gönlünden bu nedenle din değiştirmek  bile geçmektedir. Anlatımına göre Cemaleddin Afgani kendisini teskin eder ve dininin sağlamlığı konusunda onu ikna eder. İmanını kurtarır.

İmam Suyuti’ye atfedilen Enis el Celis adlı bir kitabı tetkik ederken burada bu meseleyle karşılaştım.  Neden Hazreti İsa’nın canlı ve Hazreti Peygamberin vefat etmiş olduğu ve bunun hikmeti  tahlil ediliyor. Bu çerçevede,  Hazreti İsa, Allah'a,  ‘benim babam kim?’ diye soruyor. Bu yöndeki münacatı üzerine Allah’tan bir nida geliyor ve kendisini şöyle teselli ediyor: ”Cennette anneni Ahmet ile evlendireceğim. Baban Hazreti Muhammed olacak…” Bunun üzerine Hazreti İsa kendisine babasından kalacak mirası soruyor. Aldığı cevap şudur: Ümmeti Muhammed’in malını müsadere eden Deccal’ı öldüreceksin ve Deccal’ın malına mülkünü ganimet olarak alacaksın. Mirasın bu olacak! (Enis el Celis, Matbaa-i Amire, İstanbul, s: 73).  Elbette hadisin sıhhatini ve sıhhat derecesini bilmiyoruz.  Elbette bu ayette geçen Ruh meselesinden farklı bir durum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
12 Yorum