Mescid-i Nebevi'de 1 milyon kişi namaz kılabiliyor

Mescid-i Nebevi'de 1 milyon kişi namaz kılabiliyor

Kabe'den sonra İslam'ın en değerli ikinci mekanı olan Medine'deki Mescid-i Nebevi, yapılan çalışmalarla sürekli büyüyor. Genişleme çalışmalarının devam ettiği Mescid-i Nebevi'de aynı anda 1 milyon insan namaz kılabiliyor.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Mescid-i Nebevi Genel Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Genel Müdürü Abdulvahit bin Ali Al Hattab, mescidin 100 bin metrekare kapalı alanının bulunduğunu anlattı. 156 bin kişinin kapalı alanda namaz kılabildiğini belirten Hattab, çatının da 90 bin kişi aldığını ifade etti. Avlularda ise 700 bin kişinin aynı anda namaz kılabildiğini vurgulayan Hattab, toplam 1 milyon kişinin Mescid-i Nebevi'de şu anda namaz kılabildiğini kaydetti.
 
Başkanlıklarının, gelen ziyaretçilerin ibadetlerini daha rahat yapabilmeleri için çalıştığını belirten Hattab, mescidin temizliğinden düzenine, teknik işlerinden irşat işlerine kadar 5 bin kişinin görev yaptığını aktardı. Mescid-i Nebevi'nin halı olmayan içi, avlular ve çatısının günde 3 kez yıkandığını anlatan Hattab, "Temizlik ve teknik işlerde çalışan yaklaşık 3 bin kişi var. Kapılarda duranlar, gözetmen ve irşat ekipleri gibi 2 bine de yakın diğer görevliler var. Toplam 5 bin çalışan hizmet veriyor. Ayrıca mescitte 7 imam ve 12 müezzin bulunuyor." diye konuştu.
 
Abdulvahit bin Ali Al Hattab'ın verdiği bilgilere göre Mescidi Nebevi ile diğer bilgiler de şöyle: Mescidin toplam 100 kapısı var. Hepsinden giriş-çıkışlar oluyor. Hepsinin önünde nöbetçiler var. 12 tane de yürüyen merdiven bulunuyor. Mescidin içinde açılır-kapanır 27 kubbe mevcut. Her kubbenin ağırlığı 80 ton. Mescidin havasını değiştirmek için bu kubbeler belli saatlerde açılıp kapatılıyor. Mescitte ses düzeni için 3 bin hoparlör yerleştirilmiş. 10 minare var, her minarenin uzunluğu 104 metre. Mescidin içindeki klima ve pervaneler ile hava sıcaklığı 23-24 derecede tutuluyor. Avluda ise 250 dev şemsiye ve 336 adet su püskürten pervane bulunuyor. Bunlar sayesinde avlu da, dışarıdaki havaya göre 10 derece daha serin oluyor.
 
Mescid-i Nebevi'ye zemzem suyunun ikram edildiği 13 bin termos bidon konulmuş. Tek kullanımlık plastik bardaklarla zemzem içilebiliyor. Avluda ise 40 su deposu ile normal su ikram ediliyor. Abdest alma ile ilgili 14 bina var. Bunların içerisinde de 10 binden fazla abdest alma çeşmesi bulunuyor.
 
Mescitte yönlendirme ve irşat hizmetleri de verildiğini anlatan Abdulvahit bin Ali Al Hattab, Ravzada herkesin sırayla namaz kılabilmesi için görevlilerin ziyaretçileri yönlendirdiğini belirtti. Fetvalar için mescit girişlerine telefonlar konulduğunu söyleyen Hattab, kişilerin ahizeyi kaldırdığı zaman değişik dillerde istediği soruyu sorabildiğini aktardı. Efendimizi selamlama adabı ile alakalı çeşitli dillerde kitapçıklar dağıttıklarını da belirten Hattab, namaz sonralarında mescidin içinde farklı dillerde hocaların dersler verdiğini sözlerine ekledi.
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.