Mescid-i Aksa'yı Koruma Çağrısı

Mescid-i Aksa'yı Koruma Çağrısı

İsrail'in Mescid i Aksa'ya girişleri engellemesinin ardından İsrail'deki Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi tüm Filistinlilere ve İslam dünyasına Mescid i Aksa'yı koruma çağrısı yaptı.

İsrail'in, Mescid-i Aksa'ya Müslümanların girişini engellemesi ile kutsal mekana polis eşliğinde radikal Yahudi grupların girmesinin ardından İsrail'deki Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi, Filistin halkına ve İslam dünyasına Mescid-i Aksa Külliyesi'ni koruma çağrısı yaptı.
 
Filistin asıllı İsrail vatandaşları tarafından kurulan İsrail'deki Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi'nden yapılan açıklamada, açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
 "İsrail, saldırılarını aralıksız sürdürmeye devam ediyor. Yahudi yerleşimcilerin baskınları bakanların, milletvekillerinin, istihbaratın, kadın ve erkek askerlerin programlarının bir parçası oldu. İskan ve Yerleşim Bakanı Uri Ariel, İç Güvenlik Bakanı Yitzhak Aharonoviç, dün İbrani Yılbaşı arifesinde polis korumasında Mescid-i Aksa'ya baskın yaptı. Knesset Başkan Yardımcısı Moşe Feiglin de aynı şeyi yapıyor. Knesset İç Komisyonu Başkanı Miri Regev de komisyon toplantısında birbiri ardına Mescid-i Aksa'nın paylaştırılması önerisini sunuyor"
 
Mescid-i Aksa'da şu anki mevcut uygulamada Sabah namazı sonrası Müslümanlar camiden çıkarılarak Aksa'nın tüm kapıları önce Müslümanlara kapatılıyor. Ardından içeriye öğle namazına kadar sadece Yahudilerin girişine izin veriliyor. Böylece fiili olarak İsrail Hükümeti 8 gündür Aksa'yı zamansal olarak, Yahudiler ve Müslümanlar arasında Mescid-i Aksa'yı da ikiye bölmüş oluyor.
 
-İsrail ihlallerine devam ediyor
 
AA'ya konuşan Mescid-i Aksa Kültür ve Miras Kurumu Sözcüsü Mahmud Ebu Ata ise İsrail'in Sukot Bayramı kutlamaları çerçevesinde Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girmesine yönelik engellemelerine devam ettiğini söyledi.
 
Ebu Ata, İsrail polisinin, sabah namazında ve sonrasında kadınlar ile 50 yaş altı erkeklerin Aksa'ya girmesine izin vermediğini belirtti. Ebu Ata, 50 yaş üstü erkeklerin de çoğunun Mescid-i Aksa ya girmesinin engellendiğini kaydetti.
 
Çok sayıda Filistinlinin Mescid-i Aksa'nın dışında Sabah namazını kılmak zorunda kaldığını aktaran Ebu Ata, İsrail İç Güvenlik Bakanlığı tarafından Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya girişlerinde güvenliği sağlaması amacıyla oluşturulan ve insansız hava araçlarıyla desteklenen özel birliğin tehlikeli olduğu konusunda uyardı. 
 
Ebu Ata, Mescid-i Aksa'nın kapılarında bekleyen yüzlerce gencin kutsal mekana girmeye çalıştığını kaydetti.
 
Mescid-i Aksa Külliyesi içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisinin yanı sıra müze, medreseler, bahçeler ve büyük avlu bulunuyor. İslam inancında Beyt'ul Makdis adı verilen külliye alanı, Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor.
 
Süleyman Mabedi kalıntılarının külliye alanının altında olduğuna inanan Yahudi yerleşimciler, bu alanda kazı çalışmaları yapıyor. Yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor. 
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum