Mescid-i Aksa'nın statükosunda değişiklik olmayacak

Mescid-i Aksa'nın statükosunda değişiklik olmayacak

İsrail, Mescid-i Aksa'nın statükosunda herhangi bir değişikliğin olmayacağını bildirdi.

Başbakanlık Basın Danışmanı Mark Regev tarafından yapılan açıklamada, "Dün yapılan güvenlik istişarelerinde, Başbakan Binyamin Netanyahu, Mescid-i Aksa'daki statükoda herhangi bir değişiklik olmayacağını söyledi" ifadeleri kullanıldı.
 
Açıklamada, "Netanyahu'nun aksi görüş bildirenlerin görüşlerinin İsrail hükümetini değil kendilerini bağlayacağını belirttiği" kaydedildi.
 
Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.
 
Yahudi Yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.
 
İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri devam ediyor
 
İslami Vakıflar Genel Müdürü Şeyh Azzam El-Hatib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabah 10 Yahudi yerleşimci, İsrail askerlerinin korumasında El-Megaribe kapısından Mescid-i Aksa'ya girdiğini belirtti.
 
İsrail askerlerinin Müslümanların Aksa'ya girişine engellediğini ve Batı Şeria ile Kudüs arasındaki kontrol noktalarda sıkı denetim uyguladığını aktaran Hatib, 40 yaş altı Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişine izin verilmediğini de bildirdi.
 
Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa külliyesinin altında, "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu" iddiasıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.
 
Yahudi yerleşimciler ve İsrailli yetkililer, zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.
 
Çarşamba günü de yaklaşık 100 Yahudinin Mescid-i Aksa'nın avlusuna girişine izin verilmesinin ardından Aksa ve çevresinde çıkan çatışmalarda 27 kişi yaralanmıştı. Olayda İsrail askerlerinin, 1967'den beri ilk kez Mescid-i Aksa külliyesinin ana mihrabının bulunduğu kubbenin altına kadar giderek, Kıble Mescidi'nin içinde mihrab ve minberin yer aldığı bölgeye postallarıyla girdiği belirtilmişti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.