Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılmak istiyorlar

Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılmak istiyorlar

İsrail'in engeliyle karşılaşan Batı Şerialı gençler, ramazan ayında cuma namazlarını Aksa'da kılmak istiyor.

İsrail'in yaş kısıtlaması getirdiği Mescid-i Aksa'ya canları pahasına girmenin yollarını arayan Batı Şerialı gençler, ramazan ayında cuma namazlarını burada kılmanın özlemini çekiyor.

AA muhabirine konuşan Batı Şeria'nın Nablus kenti sakinlerinden Abdusselam Avad, en son 12 yıl önce Doğu Kudüs'ü ve Mescid-i Aksa'yı ziyaret ettiğini söyledi.

Yıllar sonra bu ramazanda 40 yaşına girince Mescid-i Aksa'yı gidebildiğini belirten Avad, bu esnada göz yaşlarını tutamadığını dile getirerek, o günkü duygularını şöyle anlattı:

"Uzaklaştırıldığım ve 12 yıl göremediğim Aksa'yı görünce hüngür hüngür ağladım ve bana bu imkanı bahşeden Allah'a şükür secdesi yaptım. Mescid-i Aksa avlusuna girdiğimde her kubbe, köşe ve taşın Batı Şerialılara hüzün gözüyle baktığını ve bizlere, 'beni yalnız bırakmayın mescidinizin Yahudileştirilmesine izin vermeyin' dediğini hissettim."
Avad, Aksa'ya girebilen Filistinlilerin sevincini ise "Mescitleriyle buluşan o insanların yüzündeki mutluluğu tarif etmek imkansız aslında. Bu kutsal mekana kavuşanların hepsi, Allah'a şükrediyor ve her fırsatta burada olmaya söz veriyorlardı" ifadeleriyle aktardı.

- Kontrol noktalarındaki engellemeler

İsrail'in 40 yaş üstündeki Batı Şerialılara ramazan ayı boyunca cuma günleri Kudüs'e giriş izni vereceğini açıklamasına rağmen bazılarını güvenlik kontrol noktalarında engellediğine dikkati çekerek, "Ben ramazanın ilk cumasında Aksa'ya girdim. Batı Şeria'dan gelen 10 kişiydik ancak haklarında güvenlik sorunları olduğu iddiasıyla 8 kişi geri gönderildi. Böylece yaşları 40 ve 50'den büyük 10 kişiden iki kişinin Kudüs'e girişine izin verildi" dedi.
Kudüs'ü ziyaret edenlerin buradan tatlı aldığına değinen Avad, "Bura ile Batı Şeria'nın diğer kentlerindeki tatlılar arasında tat bakımından herhangi bir fark yok ancak bu kutsal tarihi kentin ekmeğine ve tatlısına yansıttığı aroması bulunuyor" diye konuştu.

Nablus'un Asker Mülteci Kampı'ndan Muhammed Süleyman ise "Kudüs ve Mescid-i Aksa ile buluşabileceği 40 yaşına girdiği için çok mutlu" olduğunu vurgulayarak, "Birkaç ay önce 40 yaşına bastığımda aklımdan geçen tek şey, ramazan ayında Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmek ve orada doya doya namaz kılmak oldu. Ayrıca her taşı, Kudüs kentinin geçmişindeki hikayeleri ile İsrail işgalinin sebep olduğu işkenceleri dile getiren eski çarşılarını gezmek geldi içimden" şeklinde konuştu.

Ramazanın ilk haftası cuma günü 15 yıldır göremediği Kudüs'e doğru yola çıktığını anlatan Süleyman, Kudüs'ün el-Amudi Kapısından giriş yaptıktan sonra eski çarşıya doğru tarif edilemez duygular içerisinde ilerlediğini ve 15 yıllık hasreti gidermeye çalıştığını belirtti.

Aksa'yı ziyaret edebilmenin hayaliyle yaşadığını vurgulayan Filistinli gençlerden Bera Gassan da duygularını "Benim ve arkadaşlarımın tek dileği gidip Mescid-i Aksa'da namaz kılmak. Ancak İşgal güçleri tarafından engelleniyoruz. Kahroluyoruz ama elimizden bir şey gelmiyor" sözleriyle dile getirdi.

Nablus'taki En-Necah El-Vataniyye Üniversitesi'nde Sosyoloji Profesörü Mahir Ebu Zent ise İsrail'in engellemelerine ilişkin, "İsrail'in Aksa konusundaki engelleyici dayatmaları, Filistinlileri orayı ziyaret etme ve orada namaz kılma konusunda daha çok ısrarcı olmaya sevk ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail, Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya girişlere sık sık yaş sınırlaması getiriyor.

Batı Şeria ile Kudüs arasında çok sayıda İsrail askeri kontrol noktası bulunuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.