Mersin'den Suriye'ye 44 TIR’lık insanı yardım yola çıktı

Mersin'den Suriye'ye 44 TIR’lık insanı yardım yola çıktı

Mersin-Suriye İnsani Yardım Platformu'nun koordinatörlüğünde toplanan 44 insani yardım TIR'ı, dualarla yola çıktı.

Merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Muğdat Camii önünde düzenlenen TIR'ları uğurlama törenine Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Aydın, İHH İnsani Yardım Vakfı Mersin Şube ve Platform Başkanı Mesut Kayacı, il protokolü, platform üyeleri, Türk ve Suriyeli vatandaşlar katıldı.

Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Platform Başkanı Mesut Kayacı, Suriye'deki bu olaylara duyarsız kalamayacaklarını ifade ederek, "Suriye'de 4 yıldır olan durumu hepiniz biliyorsunuz. İHH orada hep vardı ve olmaya devam ediyor. Bizde Mersin'den yapılan bu yardımlara nasıl destek sağlarız diye yola çıktık.Ama bu sadece İHH'nın değil Mersin'in hareketi olsun istedik. Hedefimiz ilk çıktığımızda 33 TIR'dı ama ilerleyen günlerde birçok yardım aldık. Bu çalışmaya başladıktan sonra son haftamıza kadar 32’yi yakaladık. Şu son haftamızda ise TIR sayımız 44 oldu. herkese yardımlarından dolayı teşekkür ederiz" diye konuştu.

"ŞU ANA KADAR 120 MİLYON DOLARLIK BİR YARDIM YAPTIK"

İHH Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Aydın ise, 2011 Mart ayından bu yana Suriye'de çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü vurgulayarak, "Şu anda Türkiye'nin her tarafından Suriyeli kardeşlerine yardım etmek için tüm Türkiye halkı seferber olmuş vaziyette. Şu ana kadar Suriye içerisinde 8 milyon insan yerinden edildi. 5 milyona yakın insan ülke dışına sığındı. Oradaki insanlar o ülkelerdeki mülteci kamplarında hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Ancak daha zor şartlarda yaşayanlar Suriye içerisindekiler. Suriye içerisinde bu savaştan 5,5 milyon çocuk etkilenmiş vaziyette. 118 bin çocuk hastanelerde yaşıyor.

Hayatını kaybeden 200 bine yakın insan var. Bunların 10 bini çocuk. Gerçekten bu insanlar buralarda zor şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Şu ana kadar 120 milyon dolarlık bir yardım yaptık ayni ve nakdi olarak. Bu yardımlarımız tüm hızıyla devam edecek. Bugünde destek olan herkesten Allah razı olsun diliyorum" ifadelerini kullandı.

"SURİYE'DE İNSANLIK KIYIMI, AYIBI VE NE YAZIK Kİ SAVAŞI YAŞANIYOR"

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da, Suriye'de kelimenin tam anlamıyla bir insanlık kıyımı, ayıbı ve ne yazık ki savaşının yaşandığının altını çizerek, "Suriye'de geride bıraktığımız yıllarda gözyaşı, feryat ve haykırış insanlığın vicdanına doğru uzanan bir çerçevede tüm insanlara ulaşıyor. Gerçekten çocuklardan başlayarak her yaşı, her kişiyi kapsayan Suriye'de yaşanan o büyük dram, şüphesiz ki dünyanın her köşesinde Türkiye'deki gibi yankılanmıyor. Biz öyle bir büyük milletiz, öyle büyük bir devletiz ki bu büyüklüğümüzün temelini manevi değerlerle inşa etmiş, inancından aldığı güçle darda ve zorda olana her zaman yardım elini uzatmış, aç ve açıkta olana kendi nafakasından olanı gözünü kırpmadan hem katkı olarak vermiş hem de gönlünden kopanı ona iletmiş, kimi zaman kefen parası ayırdığını, kimi zaman ikbali ve istikbali için tasarruf ettiği kaynağı gözünü kırpmadan darda ve zorda olan komşusuna uzatmıştır" dedi.

"BUNA SEYİRCİ, KAYITSIZ, DUYARSIZ KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"

Yanı başlarında masum insanların öldüğünü vurgulayan Güzeloğlu, "Çocuklar, her düzeydeki insanlar ve herkes günahsız olarak evlerinden ediniyor, canlarına kast ediliyor ve en önemli temel değerleri yok ediliyor. İşte buna bizim seyirci kalmamız, kayıtsız kalmamız, duyarsız kalmamız mümkün değil. Suriye'de yaşanan bu savaşın ve felaketin sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Suriye konusunda harcadığı kaynak 2,5 milyar doları geçti. İnanıyoruz ki aç biri yatarken yanı başınızda sizin karnınızı doyurmaya hakkınız yoktur ve aç varken komşunuzda tok yatmak size ait bir hak değildir. Darda ve zorda olan varsa elinizdekiyle ona gitmiyorsanız sizin sahip olduğunuz varlık varlık değildir. Çünkü zenginlik aslında sahip olmak değildir.

Zenginlik paylaşmaktır. Zenginlik elimdekiyle olmayana doğru bir köprü kurmaktır. Elinizde ne varsa bu kimi zaman maddi bir varlıktır kimi zaman gönlünüzden kopan bir sevgi, bir yardımlaşma, bir kucaklaşmadır. Kimi zaman sessiz gönüllerde yankılanan bir dua ile darda ve zorda olana ulaşmaktır. İşte bunu bu milletin her ferdi her kişisi inancından ve geleneğinden aldığı bir güçle yapıyor. Bugünde bunu görüyoruz. Mazlum insanlara yardım uzatan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesildi. İl Müftüsü Ali Melek tarafından yapılan duanın ardından TIR'lar uğurlandı. Duygu dolu anların yaşandığı uğurlamada, Suriyeli vatandaşlar da gözyaşlarına hakim olamadı.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.