MERS-CoV'da korkulan yaşanmadı

MERS-CoV'da korkulan yaşanmadı

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu, "Bugüne kadar MERS-CoV enfeksiyonu şüphesi ile yatan vatandaşlarımızda 1 vaka dışında, diğer grip benzeri hastalık nedenleri tespit edilmiştir" dedi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "Bugüne kadar ülkemizin değişik illerinde MERS- CoV enfeksiyonu şüphesi ile yatan vatandaşlarımızda 1 vaka dışında, diğer grip benzeri hastalık nedenleri tespit edilmiştir.Mers-CoV'da korkulan yaşanmamıştır" dedi. Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, Ebola ve MERS-CoV virüs salgınlarıyla ilgili haberlerin dünyada ve Türkiye'de gündemin ana konularından biri haline geldiğini belirtti.
 
Oluşan algı sonucu halkta salgınlardan korkunun arttığını, gereksiz panik yaratılmaması gerektiğini vurgulayan Hatipoğlu, şunları söyledi: "Hacılarımızın dönüşü ile beraber gündemimize oturan MERS-CoV virüsü, hastayla doğrudan veya solunum yolu salgılarıyla temasla, mikroplarla kirlenmiş yüzey ve eşyalarla temasla, hapşırma, öksürük ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıkların solunum yolundan alınmasıyla bulaşabilir. Kuluçka süresi olan 2-14 günü takiben halsizlik, burun akıntısı, öksürük, ateş, baş ağrısı, kusma, ishal, solunum güçlüğü, kas ve eklem ağrıları gibi belirtiler görülebilir. Belirtisiz ya da hafif belirtilerle seyredebildiği gibi genellikle ağır solunum yolu bulgularıyla kendini gösteren viral bir hastalıktır."
 
Belirtilere bakıldığında MERS- CoV ve mevsimsel grip virüsü bulgularının birebir örtüştüğünün görüldüğünü anlatan Hatipoğlu, "Durum böyle olunca da eğer Suudi Arabistan'dan geliyorsanız az bir ihtimal de olsa ayırıcı tanıdaMERS- CoV virüsü de düşünülmektedir. Tıpta düşük risk de olsa eğer düşünülmüş ise o virüsün olmadığının kanıtlanması gerekir. Bugüne kadar ülkemizin değişik illerindeMERS- CoV enfeksiyonu şüphesi ile yatan vatandaşlarımızda 1 vaka dışında, diğer grip benzeri hastalık nedenleri tespit edilmiştir.Mers-CoV'da korkulan yaşanmamıştır" diye konuştu.
 
Türkiye'de Ebola vakası yok
 
Hatipoğlu, dünyada MERS-CoV'da vaka sayısının 878, ölüm sayısının 318 olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Ebola virüsünde ise vaka sayısı 9 bin 936'ya, ölüm sayısı da 4 bin 877'ye ulaşmıştır. Ülke olarak Ebola'da hiç vakamız yoktur. MERS-CoV'da 1 vakamız olmuştur. Sağlık Bakanlığı olarak gerekli her türlü tedbirimizi aldık ve almaya devam edeceğiz. Bununla birlikte vatandaşlarımızın, başta el yıkama olmak üzere hijyen kurallarına dikkat etmeleri ve soğukkanlı olmalarını istiyoruz. Bu konularda Genel Müdürlüğümüzün 'www.seyahatsagligi.gov.tr' sitesi ve her zaman hizmet veren '444 77 34' nolu Seyahat Sağlığı Danışma Hattı'mızdan da vatandaşlarımızın istifade etmeleri mümkündür."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.