Mermer ocakları yeniden ormanlaştırılıyor

Mermer ocakları yeniden ormanlaştırılıyor

Burdur’un Bucak ilçesinde daha önce açılan mermer ocakları, rehabilite edilerek yeninde orman alanlarına dönüştürülüyor.

Bucak Orman İşletme Müdürlüğü ve mermer ocakları çalıştıran şirketler tarafından yürütülen çalışmalar çerçevesinde Çamlık beldesinde bulunan bir mermer ocağında pasa dökülen saha, mermer atıkları, kaya ve taşlardan temizlenerek, toprak takviyesiyle fidan dikilir hale getirildi.

Bucak ilçesi sınırlarında bulunan mermer ocaklarının ormana geri kazandırmak için çalışmalarda bulunulduğunu belirten Orman İşletme Müdürü Mehmet Karabacak, "Çamlık beldesi sınırları içerisinde yer alan maden şirketine ait pasa döküm alanında rehabilitasyon çalışması yapıyor. Uzun yıllardır pasa (taş, kaya parçaları) döküm alanı olarak kullanılan bu sahada heyelan olmaya başladığından 5 aydır pasa dökülmüyor. Doğaya tekrar geri kazandırmak amacı ile pasa döküm alanı için hazırlanan rehabilitasyon projesi kapsamında rehabilitasyon çalışmalarına başlandı. Rehabilitasyon çalışması mermer ocağı şirketi tarafından yapılmakta olup Bucak Orman İşletme Müdürlüğü'nce sadece teknik destek sağlanmaktadır. İlgili şirket tarafından pasa alanı olarak kullanılan ve yıllardır değerlendirilemeyen taş parçalarının döküldüğü sahanın üzerine ilk önce maden sahası içerisinde depolanan toprak dökülmüştür. Toprak dökülen ve çok dik olan ve hatta ayakta durmanın dahi çok zor olduğu yamaçta eşyükselti eğrilerine paralel çalı teraslar (fidan dikim yerleri) yapılmış olup teraslara fidan dikilmiş ve tohum ekilmiştir." diye konuştu.

Karabacak, çalı teras yapılamayan bölümlere de fidan çukurları açılarak toprak işlenecek ve bu yerlere de hem fidan dikilecek ve hem de tohum ekileceğini kaydetti. Bu alanda yapılan rehabilitasyon çalışmasının tüm tamamlandığında örnek alınacağının ifade eden Karabavak, "Amaç bu tür alanları tekrar yeşil alanlara çevirmektir. Bucak Orman İşletme Müdürlüğü ile mermer ocağı şirketi karşılıklı güç birliği yaparak aynı anda mermerci ve çevreci olmanın mümkün olduğunu görmek istemektedirler." dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.