Meriç ve Tunca için rahatlatan açıklama

Meriç ve Tunca için rahatlatan açıklama

Edirne’de son bir haftada aralıklarla yağan yağmurların ardından Meriç ve Tunca nehirlerindeki su seviyeleri arttı.

Özellikle Meriç Nehri’ndeki su seviyesinin 3 günde 268 metreküpsaniye artış gösterdiğini ifade eden DSİ Edirne 11’inci Bölge Müdürü Yunus Algın, “Nehirlerde su seviyesi yükseldi ancak taşkın riski yok. Nehir debisi alarm seviyesine ulaşmadı” dedi.

Edirne’de son bir haftada aralıklarla yağan yağmurlar nehirlerdeki su seviyesinin artmasına neden oldu. Bulgaristan’ın elektrik ürettiği barajlardan su salmasıyla birlikte nehir seviyelerinde artış gözlenirken, taşkın riski görülmediğini ifade eden DSİ 11’inci Bölge Müdürü Yunus Algın, Meriç Nehri’nde 3 günde 268 metreküpsaniye artış yaşandığını söyleyerek, “Bu sabah itibariyle Meriç Nehri’nde kısmı bir yükselme görüldü. Bu yükselmenin nedeni ise Arda nehri üzerinde Bulgaristan’ın enerji üretimine başlamasıdır. Ekonomik olması açısından enerji üretimi bilindiği gibi suyun daha yüksek olduğu anlarda yapılıyor. Kirişhane mevkiindeki 214 olan Meriç Nehir seviyesi dün şuanda 482 metreküpsaniye yükseldi. Bulgaristan Arda nehrinden su bırakmaya başladı. Ancak sabah enerji üretimini kesti. Akşam saatlerinde 300 metreküpsaniye seviyesine inecek. Tunca Nehri’nde 50 metreküpsaniye kadar yükselme var. Burada yataktan çıkma yaklaşık 100 metreküpsaniye seviyesinde olduğu için şuanda bir risk söz konusu değil. Endişelenecek bir durum yok. Bulgaristan ile bizim Avrupa Birliği taşkın direktifi ve havza planlamasıyla ilgili toplantılarımız oluyor. Burada gündeme getirdik, taşkın tedbirlerinde sadece Türkiye’nin yer almasının çok faydalı olmadığını ifade ettik. Kendileri de bize her konuda ellerinden geldiği kadar yardımcı olacaklarını söyledi. İki taraf arasında haberleşmesi sürüyor” dedi.

“TAŞKIN RİSKİ YOK

Meriç Nehri’nde taşkın riski olmadığını ifade eden Algın, “Bizim alarm seviyemiz 700 metreküpsaniye ve üzeridir. O seviyeye geldiğinde nehir kenarındaki vatandaşları ikaz etmeye başlıyoruz. Yataktan çıkması içinde 1200 metreküpsaniyeye ulaşması gerekir. Şuanda uyarı seviyesinin bile çok altındaö şeklinde konuştu.

‘TAŞKIN ODASI'NDAN İZLENİYOR

Devlet Su İşleri 11’nci Bölge Müdürlüğü, oluşturulan ‘Taşkın Odası’ndan gelişmeleri anlık olarak takip ediyor. İki görevlinin bulunduğu odada, nehirler üzerine kurulan alarma sistemleriyle nehir seviyelerindeki anlık yükselme ve düşüşler 24 saat bilgisayar ortamında izleniyor.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.