Meral Afacan Bayrak: Rüyalardan Aşka Yol Var mı?

Meral Afacan Bayrak: Rüyalardan Aşka Yol Var mı?

Star Gazetesinde öykücü/yazar Meral Afacan Bayrak, Mustafa Oral'ın son kitabı Aşk İçre Rüyalar üzerine yazdı.

                   RÜYALARDAN AŞKA YOL OLUR MU?

 

On yıl bir köyde öğretmenlik yapsak, oradan ayrılırken ne düşünürdük? Bir köy öğretmeninin ahvali: Öğrendik mi, öğrettik mi? Kapitalizmin çizdiği sınırlarda oyalanan, kendini ihmal eden okumuş yazmış insanlar… Geçmiş yıllara dair yapılan muhasebeler, gidenler, kalanlar… Belki düzelir herşey, başkalarının ne dediği umurunda olmasa öğretmenin. Özgün fikirlere sahip, özgür ruhlar olmak için uğraşılsa; bu kadar karmaşık olmayacak insanın ahvali, diye düşündüren satırlar… Nitekim yazar, “Ama sen İbrahim olmayagör, ateş-i Nemrut da olsa hiçbir yangın duramaz karşısında.” der, “Aşk İçre Rüyalar”da. Bir himmettir aşk. İnsan kalbine hediye edilmiştir belki de.“Evet, İbrahim, aşk tamamlar, ekler, eksiltir, böler, çarpar. Aşk su gibi kâinatı dengeler. İbrahim sen kimi dengeliyorsun ve bu dengenin neresindesin?”

Bir rüya düşünün ki, Peygamber (s.a.v.) odaklı olsun. Bu rüya üzerinden hikâyeler devşirilsin.Yuvalar kurulsun ki, kuş yuvasından kıymetli. İşte böyle bir rüyaya işaret ediyor yazar, aşka dair son kitabında. “Aşk İçre Rüyalar”da Mustafa Oral, bize aynalarla, suretlerle insanın geçtiği sınavları hatırlatıyor. İnsanın varolma sebebidir, yazara göre bu haller: “Aşk yukarıdan aşağıyadır. Elde edilmez. Verilir. Aşkla donatılır insan.”Bazen hayatımızın ne kadar kısa olduğunu düşünürken  bir rüya, bütün hayatı kaplayabilir. Bazı nasiplilere ‘İbrahimvari’ bir aşk, rüyada bahşedilmiş gibidir.  

Kahramanlar çoğunlukla gördüğümüz/alıştığımız tiplerden değil. Kaybetmekten başka zenginliği olmayan insanları anlatıyor yazar. Mesela Konyalı İsmail. Ya da Erdekli Aida’nın bağlanmama halini, özgürlüğünü hikayesinde başarılı bir şekilde okura sunuyor. Sarı saçlı, mavi gözlü muhacir anneannelerin teravihe gidişlerindeki törensel hava kitapta yoğun hissediliyor.

Çeşitli gazete ve dergilerde yazan Mustafa Oral’ın  “Sana Aşktan Soruyorlar: De ki” (Hikâye - 2003), “Aşktan Öte Bir Yol” (Hikâye - 2006) adlı iki kitabının yanısıra, “Aşk İçre Rüyalar” ile yine aşk konulu hikayeleriyle okura sesleniyor. Beş ayrı bölümle okurunu yönlendiren Mustafa Oral, aşkın kahramanlarına ne şekilde zuhur ettiğini öykülerinde dokumuş.
“İçilebilir su tatsız olmalıdır. Ne acı, ne de tatlı. Aşk bazen içilmez su kadar acıdır.
 Bazen ballar kadar tatlı. Aşk arı gibidir. Ağzında bal taşır; kuyruğunda acı.
Sen suyu nereden içeceğine karar ver şimdiden.”

AŞK İÇRE RÜYALAR
HİKAYELER
MUSTAFA ORAL
SÜTUN YAY. 2014.

(Star Gazetesi. 10.04.2014)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.