Merak Aile Okulu Anadolu’da

ŞANLIURFA-Aile müessesesinin güçlendirilmesi maksadına matuf kurulan “Merak Aile Okulu” Ankara’da yürüttüğü faaliyetlerini Anadolu illerine de yaymaya başladı. İlk eğitim ve sosyal faaliyeti 6 Aralık 2009 Pazar günü Şanlıurfa’da gerçekleştirildi.
Şanlıurfa’nın en güzide semtinde yeni açılan modern bir Alış Veriş Merkezi olan Mozaik AVM’de faaliyet gösteren bir giyim firmasının (Efsuni Giyim) sponsorluk ve işbirliği ile organize edilen konferans öncesi ve sonrası yansımaları paylaşmak için bu yazıyı yazma ihtiyacını hissettim.

Merak Aile Okulu’nun hizmet amaçlarının başında, bir bütün olarak aile olmak üzere, ailenin her bir unsurları olan, ayrı ayrı; anne, baba, çocukların bireysel gelişimine, hayata hazırlanmasına, “aile tadında “ uygulamalı eğitim iklimini ortaya koymaktır.
Hem anne, hem babayı, hem çocukları ayrı ayrı hedef kitle olarak ele alarak, eğitim ihtiyaçlarına göre programlar hazırlayıp uygulamaktır.

İletişim araçlarının gelişmeleri, hayatı kolaylaştırması yanında, zararlı etkilerinin da aynı derecede yayılımını da hızlandırmıştır. Domuz gribine karşı alınan tedbirler, temizlik, hijyen, bağışıklık sistemine gösterilen hassasiyet, asıl tehlikeleri gözden kaçmasına neden olmaktadır. Aileyi tahrip eden mânevi virüslerden korumak için gerekli hassasiyetin gösterildiği söylenmez.
Sefahat, dalalet ve kötü alışkanlıkların sebep olduğu felaketler tv’ler başta olmak üzere internet vasıtasıyla virüsten kanserden daha büyük yıkımlara, sonsuz hüsranlara sebep olmaktadır.

Sefahat ve dalaletin bilişim ve iletişim araçları ile yayılması öncelikli aile hayatını sarstığı için insanların güvenlik için sığındığı limanları da mânevi tusunami dalgalarının arasına almıştır.
Aile müessesesinde meydana gelen sorunlar korunaklı bilinen dindar muhafazakâr aileleri bile sarsmaktadır. Zira her evde televizyon var, internet var, sokakta, işte, okulda toplumun içine karışmak zorunda kalan çocukları alevler içine alabiliyor.

Hiç kimse kendilerini güvenli olduğunu zannetmesin. Tehlike ayrım yapmadan herkesin kapısında, hatta evin içinde olduğu gerçeğini kabul etmelidir.
Artık klasik otoriter emir ve talimatlar disiplini ile aileyi korumak mümkün değildir.
Daha etkin yöntemleri aramak, bulmak ve uygulamak gerekmektedir.
İşte bu cümleden hareketle Merak Aile Okulu’nun eğitim müfredat portföyünde yer alan programları Anadolu illerinde yayılımına Şanlıurfa’da başlandı.

Ticari kuruluşların kurumsallık göstergeleri ve topluma karşı vicdan borcu “Sosyal Sorumluluk Projeleri” ne destek vermeleri misyonları gereğidir.
“Merak Aile Okulu” sosyal sorumluluk bilincine sahip olan firmalara organizasyon konusunda işbirliği önerisinde bulunarak, faaliyet konu ve konuşmacı temini görevini üstlenmektedir. Programın maliyet ve masraflarını firmalar üstlenerek gerçekleşen programlarda kazan/kazan maksadı hasıl olmaktadır.
Geniş katılımın olduğu programların tanıtım çalışmaları vesilesi ile firmalar da geniş bir alanda reklamlarını yapmış oluyorlar. Özellikle müşteri veri tabanına sosyal bir faaliyete vesile oldukları için ayrıca bir güven kazanmaları sağlanıyor.
Program tanıtım vesilesi ile tüm müşterilerine, el ilanı, afiş, GSM mesajı, e-mail, radyo-Tv ilanları ile geniş bir alanda firmalarının isimlerini duyurmuş oluyor.

Öte yandan programın gerçekleşmesi esnasında konu içeriği, verilen mesaj, bilgilenme ile istifade edilmesi, tanışma, görüşme, kaynaşma, moral motivasyon gibi bir takım faydalara hasıl olmaktadır.
Şanlıurfa’da yukarıda tanımlanan model ilk defa uygulandı. Efsuni Giyim Firması ve Merak Aile Oklu İşbirliği ile “Evliliğin abc’si“ konulu konferans düzenlendi.
Dr. Senai Demirci tarafından verilen konfrenas Risale Haber’de 7 Aralık günü fotoğrafları ile birlikte yayınlandı. (Şanlıurfa haberi için TIKLAYINIZ)

Mozaik AVM içinde yer alan Belediye Konferans Salonu kapasitesi 900 kişilik bir salon.
Kısa bir zaman diliminde alel acele yapılan tanıtıma rağmen beklentinin üzerinde bir katılım sağlandı.
İki saat süren programda konuşmalar pür dikkat izlendi. Kur’an ve Hadis referanslı ölçülerin pratik hayata yansımaları örneklerle özgün bir üslupla sunuldu.
Sponsor firma yetkileri ileriye yönelik benzeri faaliyetlerin devamını beyan etti. Bu faaliyetler arasında Şanlıurfa Valisi sayın Nuri Okutan’ın himayesinde yürütülen okuma kampanyasına, müşterilerine promosyon olarak kitap hediye vererek iştirak edeceklerini duyurdular.
Program sonu Dr. Senai Demirci kitaplarını imzaladı. Yazarın kitaplarını tahmini olarak bulunduran yayınevi getirdiği tüm kitaplarını sattı. Bir kısım meraklılar alıp imzalatacak kitap bulamadılar.
Konferans sonrası konuk konuşmacı Senai Demirci ve bazı akademisyen dostlarla birlikte akşam yemeği yenildi.

Özgün çalışmaları ile tanıdığımız edebiyatçı yazar Dr. Levent Bilgi, TRT 6 programcılarından İlahiyatçı Yrd. Doç. Cüneyt Gökçe, emekli öğretim üyesi Şemsettin Çakır, Sponsor firma “Efsuni Giyim” firması sahibi Süleyman Taşçı, Merak Aile Okulu adına Dursun Sivri birlikte oldular.

Yemek sonrası Üstad Bediüzzaman hazretlerinin hayatta olan talebelerinde Abdulkadir Badıllı ağabeye ziyaret talebini Cüneyt hoca iletti. Kabul cevabı ile istirahata çekilmiş olan Badıllı ağabey çalışma odasına geldi. Kısa hoş-beş girişinden sonra Üstad Bediüüzaman’ın mezarı konusunu Levent Bilgi sordu. Aynı soruyu bizden önce Risale Haber’in de sorduğunu söyledi. Zaten ertesi gün Risale Haber’de Badıllı ağabeyin sözleri yayınlanınca hayret ettik.
Tekrar ve özetle, “Biz Üstadın mezarının bulunmasından mutlu oluruz. Ancak Üstad bunu istememişse bulunmaz. Daha önce de bu konuda devletin bazı birimleri tarafından arandı bulunamadı” dedi.
2015 yılının Bediüzzaman yılı olma ihtimali konusundaki görüşlerini sorduğumuzda, “olması kuvvetle muhtemel, olabilir” dedi.

Suriye ile yakın ilgilendiğini bahsetti. Suriye umumi müftüsü profesör bir âlimin 1, 5 saatlik bir hutbesinde Bediüzzaman ve Risale-i Nur’dan bahsettiği bilgisini verdi. Ona Arapça yazdığı mektubu okudu. Tamamını olmasa da özetini açıkladı.
Özetle, sağlığında Üstadı ziyaretinde, Şanlıurfa’ya davet ettiğinde Üstad kendine, ”Kürdoğlu ben Urfa’ya gelirsem siyasete karışmış olurum. Suriye ve Türkiye’nin ayrı olmasına dayanamam karşı olduğumu söylerim bu da siyasete karışmak olur” dediğini mektubunda aktardığını söyledi.

Bu vesile ile Dr. Levent Bilgi Harran Üniversitesi olarak bir grup Suriye’nin Lazkiye şehrine yaptıkları gezi ve oradaki insanların Türkiye ile birlikte olma istekleri izlenimlerini anlattı.
Abdulkadir Badıllı ağabeyin çalışma ofisi veya odası her tarafı kitap ve dosyalarla hınca hınç dolu. Ortadaki sütun üzerinde Harran Üniversitesi tarafından verilen “Fahri Doktora” beratı, Irak’ta mühim bir İslâm âlimi tarafından verilen icazet belgeleri çerçevelenmiş asılıydı.

Senai Demirci, Dost Tv adına Bediüzzaman’ın hayatı konulu bir belgesel çalışmalarının olduğunu, senaryo yazımı görevini üstlendiğini, belgesel içeriğinde Badıllı ağabeyin Üstad’ın “Mufassal Tarihçe-i Hayat” eserinden faydalandıklarından bahsetti.
Sohbetin her saniyesi şevke medar haber ve konular üzerinde geçti. Bu arada ikram ettiği hurma ve çayları da unutmayalım.

Evet her faaliyetin önü, ortası ve arkası zevke ve şevke medar oluyor. Akademik potansiyeli güçlü Şanlıurfa’da eş zamanlı onlarca faaliyet yapılabilmesi mümkün.
Yine eş zamanlı olarak Anadolu’nun her il ve ilçesinde sosyal faaliyetlerin düzenlenmesi mümkün.
Artık eskisi gibi değil. Bilgi, birikim, beceri ve donanımlı beyin gücü potansiyel mevcut.
Un, yağ, şeker, helva, aşçı hepsi yeterince var. Helva yapma meselesi niyet ve irade meselesidir.
Potansiyel enerjinin dinamik-kinetik enerjiye dönüşmesi gerekiyor. Yani kuvveden fiile çıkarmak meselesidir.

Merak Aile Okulu olarak bütün illerin düzenleyeceği programlarına organizasyon ortağı olabileceğimizi buradan ilan ediyorum.
Şevke medar olacak ve mutlu olmaya sebep o kadar çok vesile var ki, görmek isteyene…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum