Memura 2016’da yüzde 6+5 zam

Memura 2016’da yüzde 6+5 zam

Kamu çalışmanlarının 2016 ve 2017 yılında alacağı zam oranı belli oldu.

Toplam 169 maddede anlaşma sağlanan toplu sözleşmede memurlara, 2016 yılında yüzde 6+5, 2017 için 3+4 zam yapılacak. Memur emekli aylıklarına bu yıl eylülde ortalama 100 lira zam verilecek. Cuma günleri ibadet tatili çalışması yapılacak.

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon memur ve kamu emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet ile memur sendikaları arasında anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre, kamu görevlilerine ve memur emeklilerine 2016 için yüzde 6+5, 2017 için yüzde 3+4 oranında zam yapılacak. Kamu İşveren Heyeti'ne başkanlık eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, görüşmelerde 169 konuda mutabak sağlandığını açıkladı. Çelik, anlaşmaya göre, kamu görevlilerine ve memur emeklilerine 2016 yılının ilk altı ayında yüzde 6, ikinci altı ayında yüzde 5, 2017'nin ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 4 olmak üzere toplamda yüzde 7 zam yapılacağı bildirdi. Memur emeklilerine 2015 yılı Eylül'den itibaren ortalama 100 lira zam yapılacağını duyuran Çelik, böylelikle 2016'da en düşük emekli aylığının yüzde 19,1 artmış olacağını söyledi.

ZAM ARTI ENFLASYON FARKI

Kamu çalışanlarına gelecek yıl yüzde 11.3 oranında artış sağlanmış olacağını söyleyen Bakan Çelik, “2017 yılının birinci 6 aylık dönemi için yüzde 3 ikici 6 aylık dönemi için yüzde 7,1 oranında artış sağlanmış, bu artışa ilave olarak her 2 yıl da gerçekleşecek olan enflasyon oranını yapılan maaş artışını aşması durumunda ortaya çıkan enflasyon farkı da kamu çalışanlarına ayrıca ödenecektir. Toplu sözleşme ile kamu görevlilerine sağlanan maaş artışlarından 1 milyon 825 bin kamu emeklisi de yararlanacaktır. Yeni emekli olacak memurlarımızın da emekli ikramiyelerinde 2016 yılında başında ortalama 3 bin 765 TL artış olacaktır" ifadelerini kullandı. Toplu sözleşme görüşmelerinde maaş artışlarının yanı sıra birçok iyileştirme yapıldığını ifade eden Bakan Çelik, şöyle devam etti: “8 bin 50 öğretmenimize 2016'da aylık brüt 98 TL'ye kadar, 2017'de de aylık brüt 140 TL'ye kadar nöbet ücreti ödenecektir. Eş durumu tayinlerinde öngörülen 3 yıllık sigortalı olma şartı 1 yıla inecek. Şef, mübaşir, sivil savunma uzmanı, KİT'lerdeki mühendis ve mimar ile koruma/güvenlik görevlilerinin tazminatlarında ilave artış sağlanacak. Cuma günleri öğle tatiline ilişkin ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde düzenleme için çalışma yapılacak."
 
Kamu çalışanına ek kazanım

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise, 27. Temmuz'da sundukları tekliflerle 3 Ağustos müzakerelerine başlanan 3. Dönem Toplu Sözleşme sürecini kamu görevlilerini mutlu edecek kazanımlarla tamamladıklarını vurguladı.

KAMU ÇALIŞANI ARTIK ENFLASYONU EZECEK

"2016 için 6+5, 2017 için 3+4 zam oranları, enflasyonun kamu görevlilerini değil, kamu görevlilerinin enflasyonu rahat bir şekilde ezmesini sağlamıştır" diyen Yalçın, “3. Dönem Toplu Sözleşmesi, kamu görevlilerine, ailelerine ve milletimize hayırlı ve bereketli olsun. Bu toplu sözleşmenin önemli bir başka yönü, ilk gün üç kazanımla başlaması ve son gün 'mali ve sosyal kazanım paketi' olarak sonuçlanmasıdır" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.