Memur ve emekli maaşına % 12.5 zam teklifi

Memur ve emekli maaşına % 12.5 zam teklifi

Hükümet, kamu görevlileri ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018-2019'un birinci ve ikinci altı ayları için %3'er zam teklifinde bulundu. Enflasyon farkını da içeren teklife göre maaşlara 2 yılda kümülatif % 12.5 zam yapılacak.

Kamu görevlileri ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 ve 2019 yıllarında yapılacak artışla ilgili hükümetin teklifi sendikalara sunuldu. Hükümet, 3.2 milyon kamu görevlisi ve 1.9 milyon memur emeklisi maaşlarına 2018 ve 2019'un birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zamla enflasyon farkı teklifinde bulundu. Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti, kamu görevlileri ve memur emeklilerinin 2018 ve 2019'daki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 4. dönem toplu görüşmeler kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki toplantıda bir araya geldi. 

2 yılda kümülatif yüzde 12.5

Toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığındaki Kamu İşveren Heyeti, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne hükümetin zam teklifini sundu. Bakan Sarıeroğlu, hükümet olarak maaşlara 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zamla enflasyon farkı teklif ettiklerini bildirdi. Böylece kamu işvereninin 2 yıllık zam teklifi kümülatif yüzde 12.5’e denk geldi.  

Uzlaşıyla devam edecek 

Sarıeroğlu, teklifin ardından görüşmelerin ve müzakerelerin uzlaşı arayışıyla devam edeceğini belirterek, şunları söyledi: "Toplu sözleşme tekliflerini hem genel hem de 11 hizmet kolumuz itibarıyla titizlikle ele almaya devam edeceğiz. Teklif edilen bütün madde sayılarımız biliyorsunuz 776'ydı. Komisyonlarda yaptığımız çalışmalarla bunları birinci liste ve ikinci liste olarak ayrıştırdık. Şu anda 406 maddede görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Yine ikinci listemizde yer alan az önce de görüştüğümüz bazı konuların da gündemimizde olacağını buradan belirtmek istiyorum." 

Memur-Sen: ?Teklife kapalıyız 

 

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın teklifi müzakere etmeye değer bulmadıklarını belirterek yeni teklif beklediklerini söyledi. "Masaya yüzde 16 ve yüzde 18 oranında ilk teklifle geldik" diyen Yalçın, "Bu teklife kapalıyız. Yeni makul teklifler bekliyoruz" dedi. Yalçın ayrıca memurların alım gücünün düştüğünü belirterek, zamların enflasyonun gerisinde kaldığı andaki ayda farkın hemen yansıtılmasını talep ettiklerini de belirtti. 

Son 15 yılda 'en düşük' % 97 arttı 

 

Bakan Sarıeroğlu, 2010 yılındaki referandumla toplu sözleşme hakkının çalışma hayatına kazandırıldığını anımsatarak, bu kazanımın ardından çalışanların mali ve sosyal haklarında ciddi iyileştirmelerin sağlandığını dile getirdi. Son 15 yılda aile yardımı dahil en düşük memur maaşında yüzde 97, ortalama memur maaşında ise yüzde 61 reel artışın sağlandığına işaret eden Sarıeroğlu, "Yine memur emeklisi maaşlarında da 2002'de 377 lirayken, Temmuz 2017 itibarıyla bin 871 liraya kadar yükselten ilerlemeleri her birlikte yaşadık" ifadelerini kullandı. 

SON TARİH 21 AĞUSTOS

Hükümetin teklifinin ardından tarafların 21 Ağustos'a kadar görüşmeleri sürdürmesi bekleniyor. Eğer uzlaşma olmazsa, zammı belirlemek için Hakem Heyeti devreye girecek. 

Akşam

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.