Mekke'de Umre ve cuma

Mevsim üç aylar. Mekke'de havalar sıcak. Umrecilerde de aynı sıcaklık ve heyecan var.
Şubat, Nisan aylarında da umreye gelmiştim, havalar bu kadar sıcak değildi. Sıcak olmasına rağmen mukaddes beldelere rağbet çok fazla. Eskiden çok umreci olmazdı. Ulaşım kolaylığı, maddi imkanların artması, organize eden seyahat acentaların fazlalaşması, Diyanetin de Umreye önem vermesi, birçok devletin, bilhassa İran'ın da fazla alaka göstermeleri umrede hac havasını yaşatıyor.

Dün Cuma idi. Arabistan'da tatil olması da kalabalığı artırdığından Mescid-i Haramın içi ve tavaf yeri çok yoğunlaştı. Sabah namazında yer bulmakta zorlanan insanlar vardı.

Namaz sonralarında Müezzin mahfi arkasınndaki direğin yanında senelerce ders yapılır. Gurubumuzun proğramı yanında o derslere de katıldık. Bir ders sonu Halit Ertuğrul, Said Özadalı'ya Bekir Berk ağabeyin Mukades beldelerdeki hatıralarını sordu.

Bekir Ağabeyin ihlaslı ve mübarek yaşayışını anlatırken çok duygulandık. Lise öğrencisi iken, Şanlıurfa ve Diyarbakır duruşmalarında cesur, vakur, ciddi duruşu ve koşuşturması hayalimde canlandı. Rahmetle yadedip ruhuna fatihalar gönderdik.

cevsen.jpgYine bir kardeşimizin güzel bir tesbiti vardı. Birçok insanın elinde cevşen görünce, "Ya ne çok Nur talebesi umreye gelmiş veya insanların çoğu Nur talebesi olmuş" diyordu.

Herkes gurubuyla tavafa girdiği için, biz de gurubumuzla hergün en az iki defa tavafa giriyoruz. Tavaf duaları yanında cevşen ve Evrad-ı Kudsiye gibi dualarla tamamlıyoruz.

Irak umrecileri grup halinde Üstad'ın kitaplardan çıkardığı sabah ve ikindi namazından sonra okunan "Sübhaneke ya..." tesbihatını dua olarak okuyorlardı. İran'lılar da zaman zaman cemaatle cevşeni okuyorlar.

Cuma namazı için Harem-i Şerifte yer bulmak çok zordu. Hac mevsiminde de ancak bu kadar kalabalık oluyor.

İmamın kadeşlik, iyilik ve ihsanla ilgili hutbesi de çok güzeldi. Cemaat huşu içinde imamı dinliyordu.

Kadir gecesinden sonra en çok faziletli olan Beraat kandilini Mekke'de, diğer mescitlerden sevabı yüzbin kat fazla olan Harem-i Şerifte ihya etmek de güzel bir tevafuktu.

Bütün ağabey, kardeş ve dostların üç aylarını, mübarek gün ve gecelerini tebrik ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum