Mekke ve Hac

Mekke sokakları ihramlı hacılarla, Lebbeyk sesleriyle lebaleb dolmuş, heyecanlar en yüksek noktaya çıkmış durumda.

Metaf olarak bilinen tavaf yeri zaman zaman sele dönüşüyor. Adım atacak yer kalmıyor. Hele grup olarak tavafa girmek çok zorlaşıyor.

Tavafın sakin olduğu zamanlar da var elbette. Bunun için de tecrübeli elemanlara, din görevlilerine, bilhassa hacıları kaydeden şirket görevlilerine çok iş düşmektedir.

Bu sene Mekke sokakları trafik olarak çok rahat. Dışarıdan araba şehre alınmıyor. Mekke'de kalan arabaları da Harem civarına sokmuyorlar. Gerçi yıllardır caddeler aynı, genişletilmesi için hiç çalışma yok.

Arafat'a çıkma hazırlığı yapılıyor. Hacılardaki heyecanı görmek gerek. Milyonlarca hacı hep beraber, başaçık, yalın ayak, göz yaşları ve terlerin kumlarla yoğrulacağı anı sabırsızlıkla bekliyorlar.

Yetkili ve görevliler hummalı bir çalışma içine girmişler. Arafat ve Müzdelife  çadırlarının yerleri ile, şeytan taşlamaya giden güzergahlar tesbit ediliyor.

Arafat ve Müzdelife'de neler yapılacağı, yeme-içme işlerine kadar hacılara bilgi veriliyor. Sağlık, doktor ve ilaç ihtiyaçları süratle yerine getiriliyor.

Mekke milyonlarca hacıyı kucaklıyor. Hepsini barındırıp bütün ihtiyaçlarını karşılıyor.
Harem-i Şerifle beraber semt ve mahalle camileri de hacılarla lebaleb doluyor.
Tavaf yapan, namaz kılan, dua edip zikreden, va'z ve nasihat dinleyen Allah misafirleri kalb, ruh ve akıllarını doyuruyorlar.

Hacılar, Arafat vakfesindeki dua ve yakarışlar, Müzdelife vakfesi, sabah duası, Şeytan ve nefsi taşlama ile Allah rızası için kurban kesip, traş olup, farz tavafından sonra annesinden doğduğu gün gibi günahlardan temizlenmiş olurlar.

Cuma günü sabahtan itibaren teviiye için bir kısım hacı yaya olarak veya arabalarla Mina'ya gidecekler. Cuma günü akşamı ise direk Arafat'a gideceler ve gece yarısına kadar tamamına yakınının nakli bitmiş olacak. Yirmidört saat Mina-Arafat heyecanı, ibadet, dua ve zikir ile geçecek. Herkes ihramlı ve hacı olma duası ve niyetinde olacak.

Son günlerde gelenlerle beraber Haremin etrafı, adeta açık hava oteline dönüşmüş.
Her hacının heyecanlı, sevinçli ve mutlu olduğu yüzünden okunuyor.

Hac çok heyecanlı ve çok zevkli. Allah herkese nasib etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum