Mekke-i Mükerreme'de ikram bereketi

Mekke-i Mükerreme'de ikram bereketi

Uzak diyarlardan özel davetli olarak Mekke-i Mükerreme'ye gelip manevi nimetlere kavuşan yüz binlerce hacı adayı, her gün caddelerde sık karşılaşılan ikramlarla maddi olarak da doyuyorlar.

Orta Doğu ülkelerindeki büyük şirketler, Arabistan yarım adasının önde gelen simalarından, mahalle arasındaki esnafa kadar binlerce hayırsever Kabe-i Muazzama'ya giden yollarda büyük, küçük araçlarla bu kutsal topraklara misafir olarak çağrılanlara ikramlarda bulunuyor. Bizzat kendi ikramlarını kendisi dağıtan insanların yüzündeki asalet ve ikramları almak için sabırla bekleyenleri görenler 'İşte Müslüman kardeşliği tablosu budur' dedirtiyor.
 
Büyük caddelerde kurumsal olarak çalışan firmalar, bir TIR dolusu enfes tavuklu pilavı yoldan geçip de almak isteyen bütün misafirlere dağıtıyorlar.
 
Mekke-i Mükerreme'nin sokaklarında dolaşırken aç kalmıyorsunuz. Zaten Kabe-i Muazzama'da tavaftan sonra 'Bana ilim, sağlık ve bol rızık ver' duası ile içilen zemzem insanların açlığını da gideriyor. Bu mübarek topraklarda Cennet-ül Mualla Kabristanı, Nur Dağı, Sevr Mağarası gibi Peygamber Efendimizin de sık bulunduğu mekanları gezerken de, hayırseverler karşınıza çıkıveriyor. Kabristan çıkışında yüzlerce misafire hurma dağıtanından, beş yıldızlı otelinin önünden geçenlere su ikram edenlere kadar çok çeşitli sebil ikramları ile hacıların makbul duaları alınıyor. Bayram da ise, hayırseverler, hacı adaylarının şeytan taşladıkları Cemerat, Mina ve Arafat bölgesinde ikramlarını sürdürüyor.
 
OSMANLI'NIN SÜRRE ALAYLARI GELENEĞİ
 
Osmanlı Padişahları devlet işleri aksamasın diye hacca gelemediler. Ancak her hac dönemi öncesinde İstanbul'dan dualarla bu kutsal topraklara da çok güzel hediyeler, hacılara ikramlık malzemeler yolladılar. Dualarla yola çıkan Sürre Alaylarındaki hediyeler ile o dönem Mekke-i Mükerreme'deki Kureyş Kabilesinin hacılara ikramları bir araya gelir, bu kutsal toprakların bereketi olurdu. Günümüzde de Diyanet İşleri Başkanlığı Türk hacılara hizmetini Türkiye'den getirdiği ekipmanlarla yürütüyor. Mekke'de kurulan hastanelerde sadece Türkiye'den gelen hacılar değil, Balkanlar ve Afganistan gibi ülkelerden gelen hacılar da Türk doktorlarına muayene olup ilaç alıyor. Ayrıca, Türk hacıları için kurulan yeni tek mutfakta 2014 yılından itibaren taze kesilmiş hayvan eti kullanılmaya başlandı. Daha önce dondurulmuş et ile her hacı grubuna kendi otelinde yemek veren Diyanet İşleri, artık tek mutfaktan daha geniş imkanlarla yemek üretimi yaparak Mekke'de bulunan 70 bin hacısına tek merkezden hizmet götürüyor.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.