Mehmetçiğe bal diye şurup satmışlar

Mehmetçiğe bal diye şurup satmışlar

Hakkâri Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı’nca alımı yapılan 1 ton 228 kilo balın, yapılan analizler sonucunda, sahte olduğu belirlendi.

Alınan bilgiye göre, Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı tarafından bir süre önce 40 gramlık ambalaj şeklinde alımı yapılan 1 ton 228 kilo balın, laboratuvarda analizi yapıldı. Analiz sonuçlarında yüzde 80 glikoz içeren ürünün aromalı şurup olduğu ve analiz değerleri yönünden Türk Gıda Kodeksi bal tebliğine uygun olmadığı anlaşıldı. Bunun üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı’ndan alınan 1 ton 228 kilo ‘sahte bal’, şehir merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Depin mevkiinde bulunan şehir çöplüğünde yakılarak imha edildi.

Ocak ayında da Ankara’da faaliyet yürüten bir firmanın ürettiği balı askerî birliklere şartname ile sattığı ihbarını alan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, aldığı numuneleri bazı akredite laboratuvarlara göndermişti. Yapılan incelemede numunelerin yaklaşık yüzde 80 glikoz içeren bal aromalı şurup olduğu tespit edilmişti. Durumun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’na bildirilmesi üzerine Milli Savunma Bakanlığı’nca balın numuneleri TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ne gönderilerek yeniden bir incelemesi yapılmıştı. İnceleme sonucu bal diye satılan ürünün mısır şurubu olduğunun anlaşılması üzerine binlerce ton bal iade edilmiş ve firma ile yapılan tüm ihaleler feshedilmişti. Firma sahibi de kendisine iftira atılarak maddi açıdan zarara uğratıldığı ve ticari itibarının zedelendiği gerekçesiyle dava açmıştı. Mahkeme, yapılan yargılama sonucunda, firmanın “gerçek bal değil, bal aromalı şurup sattığı, bunun da sağlığa zararlı olduğu” yönünde yetkili makamlara ihbarda bulunulmasının iftira suçunun yasal unsurlarını oluşturmadığını belirterek, beraat kararı vermişti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise yaklaşık 11 bin 700 lira para cezası uyguladığı firmanın adını yönetmeliklere uygun bal satmadığı için internet sitesi üzerinden teşhir ederek kamuoyuna duyurmuştu

aa