Mehmet Niyazi Özdemir vefat etti: Serdengeçti'nin Said Nursi rüyasını yazmıştı

Mehmet Niyazi Özdemir vefat etti: Serdengeçti'nin Said Nursi rüyasını yazmıştı

Özdemir'in Bediüzzaman Hazretlerinin talebelerinden Ziya Nur ve Osman Yüksel Serdengeçti ile yakın arkadaşlığı vardı

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-Tarihçi yazar Mehmet Niyazi Özdemir 76 yaşında vefat etti. Acıbadem Koşuyolu Hastanesi'nde Hakkın rahmetine kavuşan Özdemir'in cenazesi yarın Marmara İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.

"Çanakkale Mahşeri, Varolmak Kavgası, Plevne" gibi romanları ile bilinen Özdemir, bir çok gazetede köşe yazıları da yazdı. 

Allah'a şükür Said Nursi, bir milli mesele çıkardı

Özdemir, zaman zaman Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri ile ilgili düşüncelerini de aktarıyordu. Bediüzzaman Hazretlerinin talebelerinden Ziya Nur ve Osman Yüksel Serdengeçti ile yakın arkadaşlığı bulunan Özdemir, "Allah'a şükür Said Nursi, bir milli mesele çıkardı" demişti.

Özdemir, "Alman profesörünün size sorduğu soru vardı. Çanakkale'yi tekrar yapabilir misiniz diye. Şimdi yine bir kuşatılmışlık içindeyiz. O savunmayı tekrar yapabilir miyiz?" şeklindeki soruyu şöyle cevaplamıştı:

Bizim milletimiz bu kadar erozyona rağmen köklü bir kültürden geliyor. Rahatlıkla yapabiliriz. Aydın dediğimiz tabaka bu millete karşıdır. İttihat Terakki zamanında da karşıydı, bugün de karşı. Ama Allah'a şükür Said-i Nursi, Süleyman Hilmi Tunahan, Abdülhakim Arvasi, Necip Fazıl Kısakürek gibi isimler orta yere bir milli mesele çıkardılar. Günümüzde entellektüel zümre eskisine nazaran devletimize ve milletimize daha yakın, daha güçlü. 

Büyük mücahit Said Nursi Hazretleri

Özdemir, Yeni Şafak'taki bir yazısında da Osman Yüksel Serdengeçti'nin Bediüzzaman Said Nursi ile olan görüşmesini şöyle aktarmıştı:

"Osman Yüksel’in Serdengeçti Dergisi’nde yayınladığı ‘Said Nursi ve talebeleri’ adlı makale ilk yazısıdır. Okuyucularına bundan sonrada büyük mücahit Said Nursi Hazretlerinin hayatından, davasından, mahkemelerindeki savunmalarından haberler vereceğinin müjdesini verir. Yazı şöyle başlar:

‘Bahtiyar bir ihtiyar var, etrafı sekiz yaşından seksen yaşına kadar bütün nesiller tarafından sarılmış. Yaşlar ayrı, başlar ayrı, işler ayrı. Fakat bu ayrılıkta gayrılık yok! Hepsi bir yere inanmış: Allah’a! Alemlerin Rabbi Allah’a, Onun ulu Peygamberine, onun büyük kitabına … Kuran henüz nazil olmuş gibi, herkes aradığını bulmuş gibi bir hal var onlarda.’

Osman Yüksel, Said Nursi Hazretlerini rüyasında görür

Osman Yüksel, Said Nursi Hazretlerini rüyasında görür; bu dünya gözüyle görmek için de İstanbul’a gider. Fatih’de Reşadiye Otelini bulur. Otelin katibine Üstad Hazretlerinin burada olup olmadıklarını sorar. Katip şöyle cevap verir:

‘29 numaralı odada kalıyor, ikindiden sonra kimseyi kabul etmez. Kabul ederse buyurun.’ Merdivenden heyecanla çıkar, kapıda Üstad’a hizmet eden arkadaşlara rastlar, onlara şunu söyler: ‘Bu saatte Üstad’ın kimseyi kabul etmediğini biliyorum. Acaba ne zaman ziyaret edebiliriz?’

Bunun üzerine biri şunu söyler: ‘Evet, ama sizi herhalde kabul eder. Bir soralım.’

İçeriye girip dışarıya çıkar: ‘Buyurun’ derler.

Üstad onu görünce: ‘Sen Serdengeçti Osman. O yazıları yazan sen.’ diye onu karşılar. Osman Yüksel ellerinden öper. O sırada Üstad’ın bazı eserlerini tashih etmektedirler. Rüyasında gördüğü gibi başı göklere değen zat bu zattır.

Üstad, ‘Ben seni eskiden biliyorum. Emirdağ’da iken dergini getirdiler. Aferin, aferin maşallah… Daha çok gençsin. Bir oğlum olsaydı adını Serdengeçti kordum.’ diye de iltifatta bulunur.

Mehmet Niyazi Özdemir kimdir?

Mehmet Niyazi Özdemir, 8 Nisan 1942'de Adapazarı'nda doğdu. 1953'te Akyazı İlkokulu, 1957'de Haydarpaşa Lisesi, 1964'te ise İstanbul Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı zamanda Felsefe bölümünden de diploma aldı.

İlk makalesi 1967'de Milli Hareket dergisinde yayınlanan yazar, Türkiye, Babıalide Sabah, Gündüz, Muhalif ve Tercüman gazetelerinde yazdı.

1982 yılında "Ölüm Daha Güzeldi" romanıyla Türkiye Milli Kültür Vakfının "Yılın Romanı Ödülü"nü, 1999'da ise "Çanakkale Mahşeri" eseriyle "Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü"nü kazandı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum