Mehmet Cemal Çiftçigüzeli: İnsana yatırım yapmak gerek

Mehmet Cemal Çiftçigüzeli: İnsana yatırım yapmak gerek

Beyazıt Ramazan Sohbetleri'nde konuşan gazeteci yazar Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, "İnancımız ve medeniyetimiz insanı öne çıkardı. Biz de öyle yapmak mecburiyetindeyiz." dedi.

Risale Haber - Haber Merkezi 
 
Türkiye Diyanet Vakfı'nın organize ettiği ve İBB Kültür A.Ş.'nin katkılarıyla düzenlenen 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, geçtiğimiz hafta sonun kalabalık bir ziyaretçi grubunu ağırladı. Bu yıl Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapılan ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla organize edilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri'nin onuncu günkü konuşmacısı gazeteci yazar ve Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli oldu.
 
Eğitim ve medeniyet inşası odaklı bir sohbet gerçekleştiren Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, İslam coğrafyasından ve Türk dünyasından örneklerle insana yönelik politikalar geliştirilmesi gerektiğinin önemini vurguladı.  Takdimini 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Basın Danışmanı ve ESKADER Genel Sekreteri Elif Sönmezışık'ın yaptığı sohbette Çiftçigüzeli, sohbetinin ardından Özbekistan Yazarlar Birliği Üyesi şair Keramet Düzmetova'yı kürsüye davet etti. Düzmetova Özbekistan'daki gündelik yaşayışı ve Ramazanları anlatı ve yazdığı bir şiiri okudu. Özbek sanatçı, solondaki dinleyicilerin büyük ilgisi ile karşılanarak takdir topladı.
 
FUARLAR AKADEMİ HÜVİYETİ TAŞIYOR
 
1983'te Ankara'da ilk kurulan Türkiye Diyanet Vakfı'nın organize ettiği fuarda Türkiye Yazarlar Birliği olarak ilk defa yazar okuyucu ve yayınevi buluşmasının gerçekleştirdikleri anekdotunu aktararak sözlerine başlayan Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, fuarın 33'üncüsüne varana dek muhtevasını zenginleştirerek devam ettiğini, bunun son derece faydalı olduğunu dile getirdi. Geleneğimizde öncünün kitap olduğuna dikkat çeken Çiftçigüzeli, kırsal bölgelerde bilge kişilerin adaleti kitap ile sağladığını dile getirerek Osmanlı adalet ve medeniyetinin de kitabı ölçü olarak aldığını belirtti. "Ne zaman ki mektebin adını 'okul' yaptık, 'oku' emrini ise 'okuma' diye kitaplarımıza yazdırdık, sonrasında çözülmeler başladı. Hâlâ Osmanlı adalet medeniyetini örnek veriyoruz. Çünkü yeni bir medeniyet kuramadık. İnşallah yeni nesil bu medeniyet tasavvurunu düşünür, ortaya çıkartır ve bir müddet sonra hayata geçirir." diyen Çiftçigüzeli, yeni ilim ve bilim adamlarına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Kitap fuarları, yayınevleri ve yazarların birer akademi hüviyetine bürünmesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, üniversitelerin eksik bıraktıklarının böyle tamamlanabileceğini ifade etti.
 
ÂKİF'İN ANIT MEZARI OLMALI
 
Resmî cephede oluşabilen tıkanıkları sivil toplumun ortaya koyduğu fuarlar ve diğer organizasyonlarla açmanın doğru olacağını vurgulayan Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, kurduğumuz medeniyetleri yaşamamız halinde o medeniyetlerin devamlılığının korunacağına, bugün Osmanlı'nın bıraktığı izleri taşıyan her beldede dilde, edebiyatta, sanatta, kültürde bu izlerin kaldığına dikkat çekti. Bilhassa Mısır'da Osmanlı'nın dağılma döneminde meydana gelen tarihî vak'aları anlatan Çiftçigüzeli, Kahire'de uzun zaman ikamet eden Mehmet Âkif'e dair de şunları söyledi:
 
"Kahire'de bizim medeniyet izlerimiz olduğu halde Mehmet Âkif unutulmuş. İstanbul Üniversitesi hocası, veteriner, İstiklâl Marşımızın yazarı, örnek bir baba ve TBMM Kurucu Üyesi iken gözlem altında tutulan Mehmet Âkif varlıksız ve işsiz bir insana dönüştüğünde Abbas Halim Paşa'nın davetiyle Kahire'ye gitmişti ve orada ders vermeye başlamıştı.İnsan önemli ve Mehmet Âkif de idol bir insan. Onun gibi bir insanın anıt mezarı, evi ve müzesi olsun. Vakfımızda muhafaza ettiğimiz özel eşyalarını da bu merkezlere iade edebilelim. Mehmet Âkif eğitim anlayışı ile de bir örnektir. Onun hocası babası olmuş, kendisi de çocuklarına hocalık etmiştir. Çocukları bir Doğu dili ve bir Batı dili biliyorlardı. Bizim de çocuklarımızı böyle yetiştirmemiz gerekiyor."
 
YENİ BİR MEDENİYET İNŞASI
 
Üniversitelerin gerektiği kadar insana yatırım yapamadığını ve insana yönelik politikalar üretemediğini söyleyen Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, çeşitli alanlarda yetişen gençlerimize yatırım yaparak, onların yetişmesine fırsat verip zaman ve kaynak aktarmamız gerektiğini ifade etti. Tıp, hukuk, ekonomi gibi bölümleri örnek gösteren Çiftçigüzeli, hangi bölümde eğitim alırsa alsın o alanın en iyisi olmayı hedefleyen ve bir yenilik ortaya koymayı çabalayan gençlerin yetişmesini sağlamak gerektiğine dikkat çekti. İnancımızın ve medeniyetimizin insanı öne çıkardığını belirten Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, "Biz insanı öne çıkarmak mecburiyetindeyiz." dedi. Türk dünyasında son yıllarda İslâmi kimlik kazanmak konusunda büyük gelişmeler olduğuna dikkat çeken Çiftçigüzeli, bu gelişmelerin son derece sevindirici olduğunu, yeni bir medeniyet hareketinin bir an önce başlaması gerektiğini vurguladı ve Kilisli divan şairi Hafız Kamil Kıdeyş'ten bir şiir okudu. Dinleyiciler arasında bulunan ESKADER Kurucu Başkanı Mehmet Nuri Yardım, Çiftçigüzeli'nden daha çok eser beklediklerini ifade edince Çiftçigüzeli, bu yıl içinde iki eserinin birden yayımlanacağı müjdesini verdi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.