Medine’de ziyaret yerleri

Medine ziyaret yerlerini Said Özadalı kardeşimiz okuyucularına çok güzel aktarıyor. Onu alkışlıyoruz. Çalışmaların devamını diliyoruz.

Nurlu şehir olan Medine’deki programa devam ediyoruz.
Hacılarımız genelde sekiz gün bazen de kısaltılmış program olarak üç, dört gün Medine’de kalıyorlar.

Organize gereği, her grup için önemli yerler, rehberlerin önderliğinde hacılarımıza ziyaret ettirilir. Bu gezi her hangi bir günde sabah namazından sonra otellerin önüne otobüsler getirilip gruplar halinde bindirilir. Bu ziyaretler sırasıyla yaptırılır. Bu sıra genelde şöyle olur:

1-Uhud dağı: Burası daha önceki yazılarımızda belirtildi. Hz. Hamza’nın mezarı ziyaret edilir, Kur’an okunur, dualar yapılır. Orada şehit edilen sahabelerin kabirleri Mescid-i Nebeviye yakın olan Cennet-ül Baki’ mezarlığına nakledilmiştir.

2- Mescid-i Kıbleteyn (İki kıbleli mescit): İslam’ın ilk döneminde kıble Kudüs’teki Mescid-i Aksa idi.  Peygamber Efendimiz hep Kâbe’nin kıble olmasını arzu ediyordu. Bir gün öğlen veya ikindi namazını cemaat ile kılarken “Yönünü Mescid-i Harama çevir” mealindeki ayet nazil oluyor. Namazda cemaatle beraber Mescid-i Aksa’dan Mescid-i Harama dönüyorlar. Bu hadiseden dolayı adı İki kıbleli mescit oluyor.

3- Hendek veya Yedi Mescit: Hicri 5. senesi, 29 şevval, Miladi 24 Ocak 627 yılında, Uhud savaşından iki yıl sonra yapılmış bir muharebedir. Bu savaşla İslam’ın önündeki birçok mani bertaraf olmuştur. Bu önemli hadise müstakil olarak işlenmelidir. Bu mekânda küçük yedi mescit yapılmıştı. Bugün bu mescitlerin yerine büyük bir cami inşa edilmiştir.

4- Kuba Mescidi: Peygamberimiz Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde, Medine girişinde Medine halkının, ilahi ve şiirlerle karşılandığı yerde ilk işleri mescit yapmak olmuştu. Yere izafeten Kuba Mescidi adı verildi. Peygamberimiz, her cumartesi buraya gider namaz kılardı.

5- Cennet-ül Baki’ kabristanı: Hz. Osman, Peygamberimizin çocukları ve akrabaları, Uhud şehitleri ile çok sahabenin medfun bulunduğu yerdir.

6- Mescid-i Gamame (Bulut Mescidi): Bulutun Peygamberimize gölge ettiği, Mescidi Nebeviye yakın olan bir yerde yapılan mescittir.

7- Cuma Mescidi: Kuba’ya yakın, Peygamberimizin ilk Cuma namazı kıldıkları yerdir. Bu mescide yeri itibariyle fazla uğranılmaz.

Bu ziyaretlerin ilk dördü, öğlen namazından önce bitirilir. Diğer yerler yakın olduğu için başka programlarla ziyaret icra edilir.

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.