Medeniyetlerin beşiği Hatay'da turizm atağı

Medeniyetlerin beşiği Hatay'da turizm atağı

Hatay Valiliği, birçok medeniyete ev sahipliği yapan coğrafyada attığı dev adımlarla Hatay'ı turizmde üst sıralara tırmandırmayı hedefliyor.

Mustafa Sait Özkan'ın haberi:

Suriye'deki savaş nedeniyle etkilenen bölge turizmini canlandırmak için atılan adımların başında Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri organizasyonu, Tıbbi Aromatik Bitkiler Müzesi ve tamamlandığında Türkiye'nin en büyük arkeloji müzesi olacak Yeni Hatay Arkeloji Müzesi geliyor.

Suriye'de 3 yıldır süren savaş milyonlarca insanı yerinden yurdundan ederken bölge turizmine de zarar verdi. Bölge turizmini yeniden ayağa kaldırmayı planlayan Hatay Valiliği, 3-6 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenlenecek Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri organizasyonunu tanıtma amacıyla ulusal basın temsilcilerine ev sahipliği yaptı. Yerli ve yabancı birçok mutfak kültürünün çeşitli etkinliklerle tanıtılacağı Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri alanında bir ilk olma özelliği taşıyor. Bunun yanı sıra Hatay Valiliği'nin öncülüğünde atılan adımlarla bölgede bulunan yıkılmaya yüz tutan birçok tarihi Hatay evi restore edilerek Hatay turizmine kazandırılırken, Türkiye'nin en büyük Arkeoloji müzesi ve ülkedeki ilk Tıbbi Aromatik Bitkiler müzesinin bölge turizmine büyük ölçüde katkı sağlaması hedefleniyor. Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Hatay'ın dört bir yanında yapılan projelerle ilgili basın mensuplarını bilgilendirdi. Hatay'ın binlerce yıllık geçmişi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyleyen Lekesiz, 'Bereketli Hatay toprakları, bu kültür mirasının özüne sadık kalarak, güçlü bir şekilde bu mirası günümüze kadar taşımıştır. Üç semavi dinin mensuplarının; çan, hazan ve ezan sedaları arasında, hoşgörü içerisinde yaşadığı, birbirinden farklı uygarlıklardan kalan eserlerin her köşesinden karşımıza çıktığı Hatay, adeta bir açık hava müzesi' dedi.

ŞİFALI BİTKİLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Tamamlanan projelerin başında gelen Tıbbi Aromatik Bitkiler Müzesi Hatay'da yetişen bitki türlerinin sergilendiği ve Türkiye'nin ilk Tıbbi Aromatik Bitki müzesi olmasıyla göze çarpıyor. Müzedeki bitkilerin 223'ü de sadece Hatay'da yetişen bitki türleri olması nedeniyle dikkat çekiyor. Şifa dağıtan bitkiler arasında, fesleğen, adaçayı, defne, kantaron, karabaş otu, hartlap, çakşır kökü, meyan kökü bitkileri göze çarparken kimisi kanser, kimisi solunum rahatsızlıkları tedavisinde kullanılabiliniyor.

HİTİT KRALI SEMBOL OLDU

2011 Haziran'da inşaatına başlanan ve yapım için 52 milyon TL harcanan Yeni Hatay Arkeoloji Müzesi Türkiye'nin en büyük kapalı alana sahip müzesi olma özelliğine sahip olacak. Müzede bugüne kadar yer darlığı sebebiyle depoda bekletilen ve toprak altında bulunan mozaikler de sergilenebilecek. Müzenin en dikkat çeken eseri 2012 yılında Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Tell Tayinat höyüğünde bulunan Hitit Kralı 2. Şuppiluliuma'ya ait 3 bin yıl öncesine dayanan dev heykel.

TÜRKİYENİN EN BÜYÜK ARKEOLOJİ MÜZESİ

53 bin 500 metrekare arazi içerisine yapılan ve oturum alanı 16 bin metrekare olan yeni müzenin kapalı alanı ise 32 bin 754 metrekare, müzenin 10 bin 700 metrekaresi ise sergilenme alanı olarak kullanılacak. Ziyaretçilerin müzede 3 boyutlu olarak Hatay tarihini izleyebileceği görsel salon bulunuyor. Müzede ayrıca binlerce yıl öncesinde insanların yaşadığı mağaralar, Atçana, Tell Tayinat ve Telkurdu Höyüğü kazılarında çıkarılan tarihi eserlerden, Habib-i Neccar Camii, Bayezıd-i Bistami Türbesi, Payas Külliyesi'nin aslını aratmayan maketleri de bulunuyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.