Meclis'te İskilipli Atıf Hoca cinayeti tartışması

Meclis'te İskilipli Atıf Hoca cinayeti tartışması

Uslu, Said Nursi, İskilipli Atıf, Şeyh Said ve Seyit Rıza deyince

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu'nun, "Said Nursi, İskilipli Atıf, Şeyh Said ve Seyit Rıza gibi şahsiyetlere iade itibar yapılmalıdır” sözü üzerine TBMM Genel Kurulunda tartışma çıktı.

Uslu'nun sözlerine bir çok milletvekili destek verirken CHP Ankara Milletvekili Levent Gök bunun "cumhuriyetle hesaplaşma olduğunu" iddia etti.

Tartışmalar tutanaklara şöyle yansıdı:

İDRİS ŞAHİN (AK Parti Çankırı) - Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan istiklal mahkemeleri başta olmak kaydıyla, darbeler sonrasında olağanüstü şartlarda kurulan mahkemelerin kararları her daim tartışmalı olmuş, hukukun üstünlüğü, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği süreçler yaşanmıştır. Seksen dokuz yıl önce istiklal mahkemelerince idam kararı verilen İskilipli Atıf Efendi de adil yargılanmamış, hukukun yok sayıldığı bir mahkeme hükmüyle hayatını kaybetmiştir. Savunduğu fikirler dün olduğu gibi bugün de milletimiz nezdinde karşılık bulunmaktadır. Sevenleri de onu İskilip'te mezarı başında önceki gün yâd etmişlerdir. Özellikle ifade ve inanç özgürlüğünün hiçbir kısıtlamaya maruz kalmadan ifade edilebildiği bir sürecin ülkemizde daim olması, gerçek anlamda adaletin tesis edildiği Türkiye'nin ilelebet yaşayabilmesi dileğiyle, İskilipli Atıf Efendi'ye Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve sevenlerine tekrar başsağlığı diliyorum.

CUMA İÇTEN (AK Parti Diyarbakır) - Medrese kürsüsünden darağacına çıkıp şahadet şerbetini içen "Mesele şapka meselesi değildir. Mesele bir inancın bütünlüğünün korunmasıdır." diyen İskilipli Atıf Hocamızın 4 Şubat 1926 yılında şehit edilişinin yıl dönümündeyiz. Düzmece istiklal mahkemelerince şehit edilen tüm insanlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.

SALİM USLU (Ak Parti Çorum) - Hemşehrim İskilipli Atıf Hoca ve arkadaşları seksen dokuz yıl önce bugün Ankara'da idam edilerek Kimsesizler Mezarlığına defnedilmişlerdi. Allah'tan rahmet diliyorum. Savunması, itirazı, temyizi kabil olmayan, oluşumu tartışmalı ve sadece beş celsede verilen kararla bir hukuk cinayeti işlenmiştir. Sözde yargıcın sarık, şapka, fes ve bez benzetmesine karşın merhum hocanın Türk ve İngiliz bayraklarını karşılaştırarak "âdet alamet" açıklaması hayli düşündürücüdür. İstiklal mahkemeleri kayıtları ve karartılmış gerçeklerin aydınlığa çıkartılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Atıf Hoca'nın Millî Mücadele ve Kuvayımilliye'yi destekleyen, ayrıca işgale karşı çıkan açıklamaları onun ne kadar yurtsever olduğunu göstermektedir.

Türkiye, geçmişteki acılar ve ayıplarla yüzleşerek toplumsal barışa ivme kazandırmalı; Saidi Nursi, Atıf Hoca, Şeyh Sait, Seyit Rıza gibi nice haksızlığa ve cinayete kurban edilen şahsiyetlere iadei itibar yapılmalıdır. Normalleşmenin, demokratikleşmenin, özgürleşmenin gereği budur. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında yeni Türkiye'ye böyle bir atıfet yakışır.

LEVENT GÖK (CHP Ankara) - Sayın Başkanım, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurmuş olduğu cumhuriyete ve onun kurmuş olduğu bu Mecliste Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret eden kişilerin savunulmasını ve bunun milletvekili sıfatıyla yapmalarını dehşetle ve üzüntüyle karşıladım. Eğer bu arkadaşlarımız tarihten gelen bilgisizlikle bunları konuşmuşlarsa o ayrı bir sorundur ama parti yöneticileri buradayken, İskilipli Atıf Hoca'nın Teali İslam Cemiyeti Başkanı sıfatıyla Mustafa Kemal ve arkadaşları için "Mustafa Kemal ve Kuvayımilliye maskaraları Yunan askerlerinin önünden kaçıyor; Mustafa Kemal gibi 5-10 eşkıyanın vücudunu ortadan kaldırmak için halkımız gereken fedakârlığı yapmıyor." diyen bir zatın bu kürsülerden konuşulmasını şiddetle kınıyorum. Partinin sözcülerinin bu arkadaşların sözlerini tavzih etmelerini istiyorum. Böylesine, Mustafa Kemal gibi bir şahsiyete "hain", "eşkıya" demiş bir şahsiyetin bu milletvekilleri tarafından burada konuşulması ayıptır, rezalettir, skandaldır! Bunun gereği derhâl yerine getirilmelidir. Böyle bir terbiyesizliğe burada müsaade edemeyiz. 

İBRAHİM KORKMAZ (AK Parti Düzce) - Terbiyesiz sensin!

İDRİS ŞAHİN (AK Parti Çankırı) - Levent Bey, ne söylediğimizi dahi dinlememişsiniz. Yazık sana ya!

MAHİR ÜNAL (AK Parti Kahramanmaraş) - Burada her milletvekili özgür iradesiyle bu Mecliste kendi düşüncelerini ifade eder. Arkadaşlarımızın İskilipli Atıf Hoca'yla ilgili, merhumla ilgili ifadeleri bir cumhuriyet hesaplaşması değildir. Geçmişte yapılan bir yanlışın bugün yâd edilmesi ve o dönemde, istiklal mahkemelerinde 5 celsede doğru düzgün yargılanmadan asılan bir âlimin bugün anılmasıdır. Bunun üzerinden Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili bir tartışma, cumhuriyet ya da cumhuriyetin değerleriyle ilgili bir hesaplaşma söz konusu değildir. Kaldı ki bu yüce Meclis, geçmişte, cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında ve daha sonrasında yapılan yanlışlarla ilgili her milletvekili kendi özgür iradesiyle bir muhasebe de yapma hakkına sahiptir. Buna da saygı duyulması gerekir.

LEVENT GÖK (CHP Ankara) - Sayın Başkan, durum o kadar da Sayın Grup Başkan Vekilinin belirttiği gibi basit değildir. Burada yemin eden her milletvekili Atatürk ilke ve inkılaplarını koruyacaklarına dair yemin ettiler. İskilipli Atıf Hoca, az önce de buradan okuduğum, kendisi Teali İslam Cemiyeti Başkanıyken Mustafa Kemal Atatürk hakkında "eşkıya" demiştir. Mustafa Kemal Atatürk'e "İhanet ediyor." diye çok ağır sözler söylemiştir. Yani Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu bir Mecliste, AKP Grubuna mensup milletvekillerinin bugün Atatürk'e ihanet etmeye ve Atatürk'e karşı olan bir kişiyi savunmalarını ve bunun da Grup Başkan Vekili tarafından fikir özgürlüğü çerçevesinde değerlendirmesi söz konusu olamaz.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.