Meclis’in açılması için Said Nursi de Nakşi Şeyhi de mücadele etti

Meclis’in açılması için Said Nursi de Nakşi Şeyhi de mücadele etti

Oğur, Meclisin açılması için aralarında Bediüzzaman Said Nursi’nin de olduğu bir çok ismin mücadele ettiğini söyledi

Risale Haber-Haber Merkezi

Yazar Yıldıray Oğur, Meclisin açılması için aralarında Bediüzzaman Said Nursi’nin de olduğu bir çok ismin mücadele ettiğini söyledi.

Türkiye’de Meclis’in tarihinin bir âyet-i kerimeyle başlatılabileceğine dikkat çeken Oğur, “Bir hüküm verirken onlarla istişare et.” (Ali İmran/159) Bundan 150 yıl önce Ayasofya Camii’nin kürsüsünden Ali Suavi de  bu öz güvenle seslenmekteydi: “Hükümet-i İslamiye şûra üzerine tertip olunmuştur. En salih ve adil zat bile hükümete hâkim olsa bulunduğu makam yine kendisini efkâr-ı halisanesinden hariç harekette bulundurmaya sebep olur…” ifadelerini kullandı.

Yeni Osmanlı aydınlarının en güçlü sesi Namık Kemal'in yurt dışından gizlice ülkeye sokulup değerinin beş katı fiyatına satılan gazetelerden “ve şavir hum fi’l emr nassı sarihi ile usul-u meşveret emredilmiştir. Bu açık emir iken neden devletimiz de muteber değildir” diye sormakta olduğunu belirten Oğur, Türkiye Gazetesi'ndeki yazısını şöyle sürdürdü:

"Bütün bu sesler 1876’da Kanun-ı Esasiye’yi ilan ettirdi ve 18 Mart 1877 günü Dolmabahçe Sarayı’nın, 115 temsilcinin hazır bulunduğu Muayede Salonu’nda toplanan Meclis-i Mebusan, Padişah 2. Abdülhamid’in “Hak teala hazretleri cümlemizin mesaisini mazhar-ı tevfik buyursun” duasıyla açıldı.

"Bundan tam 140 yıl önce, dünya parlamentolar tarihi içinde de epey erken bir vakitte açılan Meclisimiz iki yıl sonra savaş şartları baş gösterince de kapatılmadı, tatile gönderildi.

"Ama bu 30 yıllık uzun tatil boyunca da o Meclis’in yeniden açılması için Nakşi Şeyhi Erbilli Esad Efendi’den Enver Paşa’ya, Bediüzzaman Said Nursi’den laik Ahmet Rıza Bey’e, “İslamcı” Mehmet Akif’ten hümanist Tevfik Fikret’e, milliyetçi Ziya Gökalp’e kadar ülkenin yetişmiş insanları sürgün, hapishane demeden mücadele ettiler.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.