Mavi Marmara uluslararası sistemi sallıyor

Mavi Marmara uluslararası sistemi sallıyor

İsrail'e karşı açtığı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde açılan Mavi Marmara davasında, Gambiyalı başsavcısının keyfi olarak soruşturmayı iki kez akamete uğratması Afrikalı ülkeleri isyan ettirdi.

Afrika ülkelerinin birbiri ardına çekilme kararı aldıkları Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), kıtadaki meşruiyetini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Kurulduğu günden bugüne, Afrika ülkelerini yargılamaktan öte bir etki gösteremeyen UCM, Afrikalı bir ülke olan Komor Adaları'nın İsrail'e karşı açtığı Mavi Marmara davasında, mahkemenin Gambiyalı savcısının keyfi olarak soruşturmayı iki kez akamete uğratma çabası, Afrikalı ülkeleri isyan ettirdi.

Mavi Marmara soruşturmasındaki tavrıyla, uluslararası hukuk çevrelerinde meşruiyeti tartışılmaya başlanan UCM'den, Afrika ülkeleri tek tek çekilmeye başladı. Bugün de Gambiya, UCM'den çekildiğini açıkladı.

Görevine devam edebilecek mi?

Gambiya'nın ICC'den çekilmesi, büyük bir tartışmayı daha başlattı. Zira, UCM'nin şu anki Başsavcısı Fatou Bensouda, Gambiyalı.

UCM'nin kurucu sözleşmesi olan Roma Statüsü'ne göre, başsavcı, statüye taraf olmayan bir ülkeden seçilemiyor.

Mavi Marmara soruşturmasını iki kez reddeden, her iki reddi de ICC hakimlerinde "eksik inceleme nedeniyle yeniden incele" diye geri gönderilen başsavcı Bensouda'nın görevine devam edip etmeyeceği de ayrı bir tartışma konusu oldu.


Afrika Birliğinden ortak çekilme stratejisi

Temmuz ayında düzenlenen 27. Afrika Birliği Zirvesi'nde, daha önce alınan ortak çekilme konusunun görüşülmesi ve hayata geçirilmesi için strateji geliştirilmesi kararının uygulanması istenmişti.

Önceki yıllarda, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ve Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'ya ilişkin UCM'de açılan davalar üzerine Afrika Birliği üyelerine, UCM kararlarına karşı ortak tavır takınmaları çağrısında bulunmuştu.

Zirvede Ruanda Dışişleri Bakanı Louise Mushikiwabo, Afrika Birliğinin açık şekilde UCM üyeliğinden ayrılmayı tartıştığını belirtmişti. Mushikiwabo, "Afrikalı bakanlar, UCM'nin kararlarının siyasi nitelikte olduğunu ve Afrikalı liderleri hedef aldığını düşünüyor." ifadesini kullanmıştı.

Halihazırda Afrika Birliğine üye 34 ülkenin Roma Statüsü'nün altında imzası bulunuyor.

Ocak 2017'de Addis Ababa'da yapılacak zirveden ortak çekilme kararının çıkması bekleniyor.

    Yakın zamanda UCM'den ayrılması muhtemel ülkeler
    Öte yandan birçok liderin UCM'den çekilme yönünde verdiği beyanlar, Afrika Birliğinin kararı beklenmeden ülkelerin çekilme kararı alma ihtimalini kuvvetlendiriyor.Devlet Başkanı Yoweni Musevini'nin Afrika ülkelerine UCM'den çekilme çağrısı yaptığı Uganda'nın birlikten çekilmesi muhtemel.
    Yine mahkemeye taraf olan Kenya'nın daha önce liderlerinin yargılanmış olması sebebiyle bu yönde bir karar alabileceği belirtiliyor.
    Afrika'da UCM'den çekilebilecek ülkelerden bir diğeri de Zimbabwe. Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe daha önce UCM'nin sivil toplum kuruluşu olduğunu ve dışarıda adaleti sağlamayı amaçladığını belirterek, "Afrika Birliği, UCM'nin karargahı değildir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.