Mavi Marmara şehidi Furkan Doğan'ın ABD'deki davası düştü

Mavi Marmara şehidi Furkan Doğan'ın ABD'deki davası düştü

Mavi Marmara saldırısında şehit düşen Furkan Doğan'ın ABD'de sürdürülen davasında karar verildi. Furkan'ın ailesinin İsrail eski Başbakanı Ehud Barak'a açtığı dava, İsrail'in Türkiye'ye ödediği tazminatla birlikte düştü.

Mavi Marmara saldırısında şehit düşen Furkan Doğan'ın ABD'de sürdürülen davası İsrail'in Türkiye'ye ödediği tazminatla birlikte düştü.

İsrail, Mavi Marmara davası kapsamında Türkiye ile vardığı mutabakat çerçevesinde, şehit ettiği 10 Türk vatandaşı için 20 milyon dolarlık tazminatı Adalet Bakanlığının hesabına yatırdı. Gazze'deki Filistinlilere yardım malzemesi taşıyan Türk gemisi Mavi Marmara'ya 31 Mayıs 2010'da saldıran İsrail komandoları 10 Türk vatandaşını şehit etmişti.

Yaşanan gelişmenin ardından ABD'den gelen bir haber ise davayı takip edenleri şoke etti. Bugün gelen haber ile ABD'de süren Furkan Doğan davasının düştüğü öğrenildi. Hukukçu Gülden Sönmez, resmi Twitter hesabı üzerinden ABD'deki bu olayın perde arkasını anlattı.

BARAK'A TEBLİGAT YAPILDI

Buna göre ABD Vatandaşı şehit Furkan Doğan'ın ailesi İsrail eski Başbakanı Ehud Barak'a Los Angeles, California Federal Mahkemesinde dava açmıştı. Ehud Barak ise davalardan uzaklaşmaya kalkışmış ancak Mavi Marmara avukatlarının tuttuğu dedektiflerce yakalanarak tebligat yapılmış ve dava başlamıştı.

ANLAŞMANIN ARDINDAN KARAR

Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşma ile İsrail, 6 yıl önce Mavi Marmara gemisinde öldürülenlerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödedi. Bu anlaşmanın ardından İsrail, ABD mahkemesinde Türkiye'ye ödenen 20 milyon dolara ve kendilerinin tüm suçlamalardan muafiyetle davanın bitmesi gerektiğine işaret etti.

İsrail'in eski Başbakanı Ehud Barak, Gazze ablukasının kararını veren ve uygulamayı başlatan olarak biliniyor. Barak ayrıca Gazze saldırılarının da baş aktörlerinden.

Ehud Barak, Furkan Doğan'ı kasten öldürmekten, 'uluslararası terörizm suçu, işkence suçunu planlayan ve emreden' olarak mahkemeye çıkacaktı.

Şehit Furkan Doğan, 19 yaşındaydı. Yardım gönüllüsü olarak Gazze için yola çıktığında uluslararası sularda Mavi Marmara gemisinde Ehud Barak'ın emrindeki askerler tarafından vurulmuştu. Önce yaralanıp yere düşmüş sonra İsrail askerleri tarafından sürüklenmiş yerde yaralı yatarken yakın mesafeden bitişik atışla yüzüne de gelen dört kurşun daha sıkılarak katledilmişti.

10 TÜRK ŞEHİT OLDU

Gerçekleştirilen Mavi Marmara saldırısında şehit olan 10 Türk vatandaşlarının isimleri şöyleydi: İbrahim Bilgen, Ali Haydar Bengi, Cevdet Kılıçlar (İHH Personeli), Çetin Topçuoğlu, Necdet Yıldırım (İHH Personeli), Furkan Doğan, Fahri Yaldız, Cengiz Songür, Cengiz Akyüz ve Uğur Süleyman Söylemez. Mavi Marmara baskını sırasında Uğur Süleyman Söylemez 4 yıl komada kaldıktan sonra 2014 yılında şehit olmuştu.

Karar.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.