Matematik korkusu genlerle de bağlantılı olabilir

Matematik korkusu genlerle de bağlantılı olabilir

Bilim adamları öğrencilerinin okul başarısını etkileyen matematik korkusunun sebeplerinden birinin genlerle bağlantılı olabileceğine dair izlere ulaştı

Bazı kişilerin matematikten korkmasının genlerle de bağlantılı olabileceği belirlendi.
ABD'deki Ohio Üniversitesi'nden bilim adamları öğrencilerinin okul başarısını etkileyen matematik korkusunun nedenini araştırdı.

Korkunun genlerle bağlantısı olup olmadığını anlamak için bilim adamları 9- 15 yaşındaki,  216'sı tek yumurta ikizi olan 514 ikiz kardeşin korku durumunu karşılaştırdı.
Çocukların matematik korkusunu değerlendirmek için biri sorunun anlaşılması, diğeri çözümüne ilişkin iki test yaptı.

Sonuçlar, korkuların yüzde 40'ının genlerle açıklanabileceğini gösterdi ancak bilim adamları, çevresel etkenlerin (aile, ilgi alanları, arkadaşlar...) ve eğitimin kalitesinin de çocukların matematik algısında rol oynadığını belirtti.

Araştırmaya imza atanlardan Stephen Petrill, ''Matematikten korkmaya genetik olarak yatkınsanız ve derslerde olumsuz hislere sahipseniz, öğrenmekte çok daha fazla zorluk çekersiniz'' ifadesini kullandı.

Daha önce yapılan araştırmalar, matematik korkusunun beynin korkuya ilişkin bölgesindeki aktivitenin artmasına yol açtığını göstermişti. Ayrıca, söz konusu bölgenin sorun çözmeye ilişkin bölgenin aktivitesinin azalmasına neden olduğunu, bu nedenle bazı kişilerin matematik derslerinde zorluk çektiğini ortaya koymuştu.

Araştırmanın sonuçları ''Journal of Child Psychology and Psychiatry'' dergisinde yayımlandı

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.