Mart ayı ihracat rakamları açıklandı

Mart ayı ihracat rakamları açıklandı

Türkiye'nin ihracatı, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,4 azalarak 12 milyar 570 milyon dolar, ithalatı da yüzde 6,1 azalarak 18 milyar 723 milyon dolar oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan mart ayına ilişkin Geçici Dış Ticaret İstatistikleri açıklandı. 

Buna göre,  ihracat martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,4 azaldı ve 12 milyar 570 milyon dolara düştü. Aynı dönemdeithalat ise yüzde 6,1 azalış kaydederek 18 milyar 723 milyon dolar olarak hesaplandı.

Bu dönemde, dış ticaret açığı ise yüzde 17,2 artışla 6 milyar 154 milyon dolara çıktı.

İhracatın ithalatı karşılama oranı, geçen yılın mart ayında yüzde 73,7 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 67,1'e geriledi.

Almanya en fazla ihracat yapılan ülke 

AB'ye yapılan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 azaldı ve 5 milyar 343 milyon dolara geriledi.

Almanya, 1 milyar 80 milyon dolar ile geçen ay en fazla ihracat yapılan ülke oldu. İthalatta ise ilk sırayı 2 milyar 347 milyon dolar ile Çin aldı.

İthalatta ilk sıra mineral yakıt ve yağlarda

Fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi 1 milyar 470 milyon 521 bin dolarla "Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarı" oldu. "Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar" ise 1 milyar 315 milyon 974 dolarla ikinci sırada yer aldı. 

Martta en fazla ithalat yapılan fasıl ise 3 milyar 690 milyon 564 bin dolarla "mineral yakıtlar ve yağlar" oldu. Bu faslı, 2 milyar 221 milyon 124 bin dolarla "kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, bunların aksam ve parçaları" izledi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.