Mars'taki büyük tehlike ortaya çıktı

Mars'taki büyük tehlike ortaya çıktı

Eğer "bir fırsatını bulursam Marsa giderim" diyorsanız, sizi bekleyen bu tehlikeden haberiniz yok demektir.

Mars'a düzenlenecek insanlı görevlerin önünde yeni engeller belirdi. Yeni bir araştırmaya göre uzayın derinliklerindeki radyasyona üç sene boyunca maruz kalan astronotların kan kanserine yakalanma riskleri artıyor.

Dünya'yla ilgili şeylerin kanser riskini artırdığına dair yazıları her gün okuyoruz ancak burada farklı bir durum söz konusu. Araştırmacılar, insandan alınan kök hücrelerini bir fareye yerleştirerek onları insanların uzayın derinliklerinde maruz kalacakları türde radyasyona maruz bıraktılar. Bilim adamları, araştırma sonunda "radyasyonun kan kanseri riskini iki farklı yoldan artırabileceği" sonucuna vardılar.

İlk olarak radyasyona maruz kalan kök hücreler, genetik olarak hasar görerek direkt olarak kan kanserine yol açabiliyorlar. İkinci sorun ise radyasyona maruz kalan kök hücrelerin, dış saldırganlarla mücadele eden beyaz kan hücrelerini üretmesinin zorlaşması. Bu durumda bağışıklık sisteminin "zararlı hücreleri ortadan kaldırma" yeteneği azalıyor.

Daha önceki araştırmalar, radyasyonun sorun teşkil etmediği yörüngeyle ilgili kısa görevlerde bile, astronotların bağışıklık sisteminin ağırlıksızlık nedeniyle ciddi biçimde olumsuz etkilendiğini ortaya çıkarmıştı. Önceki araştırma projeleriyle yeni araştırmayı bir araya getirdiğimizde, Mars'a düzenlenecek bir görevde kanser riskinin ve bağışıklık sisteminin devre dışı kalma riskinin iyice artacağı sonucu ortaya çıkıyor.

Bu araştırma projelerinin tamamının fon ihtiyacı, insanlı görevleri mümkün olduğunca güvenli hale getirmek üzere NASA tarafından karşılanıyor.

trt haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.