Marmaray'a kardeş geliyor! 5'i bir yerde

Marmaray'a kardeş geliyor! 5'i bir yerde

Türkiye'nin göz bebeği İstanbul son 10 yıldır dünyayı kıskandıran projelere ev sahipliği yapıyor. 3. köprünün ardından 2. tüp geçide de kazma vuruldu.

MMarmaray Projesi'nin kardeşi olarak nitelendirilen Avrasya Tüp Tünel Projesi'nde Boğaz'ın altında kazı çalışmaları başlıyor.  İstanbul Boğaz Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Marmaray ile birlikte İstanbul'un ulaşımına nefes aldıracak olan proje 2015 yılından itibaren sadece kara taşıtlarına hizmet vermeye başlayacak.  Tünelden alınacak geçiş ücreti de belli oldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, tünel geçiş ücretinin 4 dolar + KDV  (yaklaşık 10 TL) olacağını bildirdi.
Avrasya Tüp Tünel Projesi'nde 14 metre yüksekliğe sahip dev köstebeğin montajının tamamlandığın belirten Bakan Elvan, çok yakında İstanbul Boğazı'nın altını delmeye başlayacağını bildirdi. Günde 90 bin araca hizmet verecek tünelin, biri gidiş biri dönüş olmak üzere 2 katlı olacağını ifade eden Bakan Elvan, “Proje ile Kazlıçeşme-Göztepe arası 100 dakikadan 15 dakikaya inecek. Ulaşım süresinin azalmasıyla birlikte tarihi yarımadada hava kirliliğinde ve yakıt tüketiminde önemli azalma yaşanacak” dedi.
Bakan Elvan, 2 milyar liranın üzerinde maliyeti bulunan projenin karasal bölümdeki kazı çalışmalarında önemli ilerleme sağladıklarını, doğu yönünde ilerlemenin yüzde 70'in üzerinde olduğunu bildirdi. Proje kapsamında Cankurtaran ile Kazlıçeşme arasındaki sahil yolunu 8 şeride çıkartacaklarını da dile getiren Elvan, çalışmalar sırasında sahil yolunun kapatılmayacağını kaydetti. Ayrıca 8 adet alt geçit, 10 adet yaya üst geçidi yapılacağı bilgisini veren Elvan,  “Tünelden alınacak ücretin 4 Dolar + KDV karşılığı Türk Lirası olması planlanıyor. Bu tünelin dünyanın 6'ncı büyük tüneli olacağı düşünüldüğünde; sağladığı yakıt tasarrufu bile bu değerin çok çok üzerinde” diye konuştu

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.