Marmarabirlik'ten 2013'te rekor kar

Marmarabirlik'ten 2013'te rekor kar

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa: "Marmarabirlik'in kurulduğu 1954 tarihten bugüne kadar rekor bir karlılık oluştu. Birlik, yaklaşık 30 milyon lira kar etti. Bu tarihi bir rekordur"

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik), 2013-2014 sezonunda 52 bin ton alım hedeflerken, don ve zeytin sineğinin yol açtığı rekolte kaybı yüzünden yaklaşık 40 bin ton alım yapabilmesine rağmen, 2013 yılını 30 milyon lira karla kapattığı bildirildi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013-2014 ürün alım kampanyasına 1 Kasım 2013'de başladıklarını hatırlatarak, birliğin kooperatiflerinin de bulunduğu Marmara'nın güneyinde '"zeytin sineği" yüzünden haziran ayından kasım ayına kadar süren sıkıntılı bir süreç yaşandığını, büyük bir rekolte kayıplarının oluştuğunu belirtti.
Bazı bölgelerdeki rekolte kaybının yüzde 70'lere vardığına dikkati çeken Asa, "Güney Marmara'da, 150 bin ton sofralık zeytin üretimi beklenirken, sezonun 120 bin, hatta 110 bin tonlarda noktalandığını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Asa, buna rağmen sezon başından 1 Aralık'a kadar çok yüklü miktarlarda ürün alımı yaptıklarını, hatta günlük bin 500-bin 700 tonları bulduklarını kaydederek, "Bizim sezon başında, 52 bin ton dolayında bir ürün alımı planımız vardı. Bu planın gerçekleşmemesinin nedenlerinden biri de aralık ayı itibarıyla yüksek derecede kırağı ve dondan dolayı zeytinde su kaybı ve yanık oluşmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

- Yaklaşık 40 bin ton ürün alımı

Marmarabirlik'in, kalite standartlarını bozmamak için alımlarına azami itina gösterdiğini, bu yüzden hedefin şaştığını ancak bunun satış hedeflerini etkilemeyeceğini vurgulayarak, 10 Ocak'ta sezonun kapanacağını bildirdi. Asa, şunları kaydetti:

"Marmarabirlik şu anda miktar itibarıyla 39 bin 63 ton, değer olarak da 128 milyon 639 bin liralık alım yaptı. Üreticimizin birliğe hedeflenen miktarda ürün teslim edememesinin temel sebepleri 'zeytin sineği' ile kırağı ve donun yol açtığı rekolte kayıplarıydı. Bundan dolayı alım planımız şaşmış oldu, ancak genel anlamda bu durum, Marmarabirlik'in satışlarını etkilemez. Çünkü, 2012 yılında 45 bin ton civarında bir ürün alımı yapılmıştı ve stoklarımızda yaklaşık 18-20 bin ton civarında kaliteli ürün var. Rekolte kaybımız, ortalama yüzde 30 civarında ama çok enteresandır, daha önceki yıllarda ürünün ağırlıklı kısmını ince ve orta kalibreli zeytin oluştururdu, şu anda ise ağırlıklı kısmı oluşturan ürün iri kalibreli olanlardır. Marmarabirlik stoklarında şu anda hem 2012 hem de 2013 yılından çok kaliteli ürün olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz."

Asa, bugüne kadar üretici ortaklara ürün bedellerinin yaklaşık yüzde 60'ının ödendiğini, bunun 76 milyon lira civarında olduğunu belirterek, kalan bakiyenin ise iki eşit taksitte şubat ve nisan ayının ilk haftalarında ödeneceğini söyledi.

- ''Bu tarihi bir rekordur''

Marmarabirlik'in son yıllarda sağladığı atılım sayesinde, satışlarının önemli ölçüde arttığını ve verimliğinin yükseldiğini ifade eden Asa, bu başarının birliğin rakamlarına yüksek karlar şeklinde yansıdığına dikkati çekti.

Asa, birliğin son 3 yılda elde ettiği karlara işaret ederek, "2011'de 8 milyon lira, 2012'de yıllık 17 milyon lira kar ettik. 2013 yılı bilançomuz da oluştu. Marmarabirlik'in kurulduğu 1954 tarihten bugüne kadar rekor bir karlılık oluştu. Birlik, yaklaşık 30 milyon lira kar etti. Bu tarihi bir rekordur" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.