Markasız çiğköfte, sektöre zarar veriyor

Markasız çiğköfte, sektöre zarar veriyor

Son 10 yılda Türk usulü fast-foodun en hızlı gelişen ürünü etsiz çiğköfte oldu.

 İlk zamanlarda etsiz olduğu için pek sıcak bakılmayan çiğköfte, kısa zamanda Türk halkının vazgeçilmez lezzetlerinden biri haline geldi. Ancak son dönemde merdivenaltı üretim yapan firmaların yoğunlaşması sektörü tehdit etmeye başladı.

Çiğköftenin herkesin yapabileceği bir işkolu olarak görüldüğünü, bunun hem sektörün imajına zarar verdiğine hem de ciddi sıkıntılara yol açtığına dikkat çeken Battalzade Çiğ Köfte Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Yardımcı, ‘'İşsiz güçsüz birçok kişi çiğköfte sektörüne girdi ve merdivenaltı üretim arttı. Çiğköfte her önüne gelenin yapabileceği bir işkolu olarak görüldü. Hızlı para dönüşü sektörü cazip kılıyor, ancak birçok firma belli bir noktaya gelince tıkanıyor. Rastgele sektöre girdiği için büyüyemiyor, sermayesini kaybediyor ve kapatmak zorunda kalıyor.'' dedi. Önceden sektörde kâr marjlarının çok yüksek olduğunu ancak bir süredir maliyetlerin yükseldiğini ve kârlılığın başa baş noktasında olduğunu aktaran Yardımcı, ‘'Son bir ayda hammadde fiyatları artmaya başladı. Sıvı yağ, ceviz, fıstık, bulgur ve baharat fiyatları ciddi oranda yükseldi. Artık kurumsallaşamayan, markalaşamayan firmaların ayakta durması zor. Bu maliyetlerle markalaşmış firmaların dışındaki küçük işletmelerin çoğu biter.” uyarısında bulundu. Ege, İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde 125 bayisiyle sektörün önde gelen markalarından biri olarak yoğun bayi talebi aldıklarını kaydeden Yardımcı, ‘'Bu sebeplerden bayilik verirken seçici davranıyoruz. Kaliteli bayiye ulaşmak gerekiyor. Adam, marketin önüne bir dolap koyuyor, çiğköfte satıyor. Sonra bir denetim olunca marka zarar görüyor.'' açıklamasını yaptı.

Türkiye genelinde gıda sektörünün yüzde 15,5'ini çiğköftenin oluşturduğunu, yaklaşık 2 milyon kişiye de istihdam sağlandığını kaydeden Hamza Yardımcı, ‘'Yaklaşık 120 milyon lira ciroya sahip sektörde, sadece 10 tanesi markalaşmış 600 civarında imalatçı firma var. Bundan sonra cironun çok fazla artacağını düşünmüyorum. Kurumsal firmalar artık yurtdışına yöneliyor. İlk girmek istedikleri ülke Almanya. Yakın zamanda çiğköfte de döner gibi Avrupa'da popüler olacak.'' diye konuştu. Almanya ve İsviçre'de görüşmeleri olduğunu anlatan Yardımcı, yeni yatırımlarıyla ilgili de şu bilgileri verdi; ‘'İzmir Kemalpaşa'da yeni bir fabrika açacağız. Yaklaşık 1 milyon liraya mal olacak. Şu an günlük 5 ton olan çiğköfte üretimimiz daha da artacak. Burada sadece çiğköfte değil, şalgam, nar ekşisi ve içecek de üreteceğiz.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.