Marifetullah: Maye Olan Gaye

(Aziz okuyucu yazıyı ağır görüp okumaktan vazgeçme. Kudsi manaların anlatıldığı bir yazıyı hafif meşrep elfazın dar kalıplarına sığdıramadım.)

Dünya denilen bu diyar-ı gurbete ilim ve marifet ile terakki, dua ve münacat ile tasaffi etmek üzere gönderilen bu aciz insanın, a’sar ve ef’al perdeleri arkalarında görünen Halık-i kâinatı esmasıyla tanıması, iman ile tasdik edip ibadet itaati ile imanını ispat etmesi istenmektedir. Böyle külli ve ulvi bir gaye; nokta-i istinadın en emin bir zemini, hakikat ilminin en zengini, Kâbe-i kemalâta giden yolların en metini olan marifetullah ile tahakkuk ettirilebilir ancak...

Marifetullah; sahibini tanıma adına dâhilde vicdanın a’makına dalma, varlık sancısının kaynağını teşkil eden “nereden-niye-nereye” sorularına cevap arayıp bulma, aidiyet şuuruna varıp abdiyetini duyma, akıl ve kalbin imtizacıyla afaka bakma, umum kâinatın maliki olan Rabbine müteveccih olma zeminidir. Tıpkı hıra mağarasında deruni hakikatlerini keşfe çıkan, zenginliklerinin farkına varmak için içini fethe çalışan, varlık sorularının cevaplarını içinde arayıp bulan efendimiz gibi...

Marifetullah; varlığını yoğu var ederek ispat eden, sanatının güzellikleri ile sıfatlarını ihsas eden zatın vasıflarını masnuatın hal dilinden okuma, âlem bahçesinde ziyadar çiçeklerden akıl ile aldığı usare ve şıralardan vicdanda imanlı balları yapma ameliyesidir.

Marifetullah; mülk kabuğu altında gizlenen melekûta ait izleri sürme, melekût namına mülke ait güzellikleri görme, huzur bulma, huzur duyma, huzura doyma ve huzurda durma silsilesinin unvan-ı azamıdır. Evet, marifetullah ile dünyaya ait emeller zevale, elemler lezzetlere ve kemale inkılâp eder.

Marifetullah; nuru anan, nur ile nurlanan enenin miftahı ve dürbünüyle hayaline açılan azamet-i Ulûhiyeti, meratib-i kibriya ve ufk-u tecelliyatı, hayretle aklına görünen heybet-i Rububiyeti, kalbini istila eden hararet-i muhabbeti, genişlenen devâir-i ubudiyeti subhanallah, velhamdulillah, Allahû Ekber nidalarıyla karşılama, hakikatin hakiki yüzüyle karşılaşma seyahatidir.

Devlet-i irfana yükselme yolculuğu olan marifetullah; vicdanda mündemiç istinad ve istimdat noktalarının sevkiyle, merak duygusunun şevkiyle, iman ve iz’anın zevkiyle amel ve harekâtta ihtimam ile istimrarı, fikir ve hissiyatta itminan ile istikrarı tevlid eder.

İmanın netliğine ibadetin niteliğine himmet, istikametin istikrar ile istimrarına hizmet eden marifetullah; mesuliyet şuuruna vuslat ile masiyetten uzak durma hassasiyetini de intaç eder. Mahiyetini tanımadan marifetini artırma, marifetini artırmadan masiyetini azaltmaya çalışmak beyhude çabalamak sayılır.

Gafletin doğurduğu müşevveş hissiyat ve mülevves fikriyatın arkasında nur-u marifetten uzaklık yatar.

Marifet, izzet ve faziletin; cehalet, zillet ve rezalet menbaıdır. Evet, marifet insanı aziz, cehalet beşeri zelil eder. Marifetin şerefi ma’rufa; zikrin şerefi mezkûra göredir. Ma’ruf ve Mezkûr’un en ekberi Zat-ı Akdes olduğuna göre O’nu bilmek, bilmelerin en şereflisi, O’nu anmak zikirlerin en eşrefi olur.

Kudsi ve kuvvetli, geniş ve yüksek bir tefekkür semeresi olan, mevcudatın lisan-ı hal suretinde tercümanlığını yapan ve marifetin zengin delillerini sunan, iman hakikatlarını ilmelyakîn, aynelyakîn, hakkalyakîn derecelerinde inkişaf ettiren nur külliyatında marifetullah; eserden müessire gidiş (bürhan-ı inni), müessirden esere geliş (bürhan-ı limmi) başlıkları ile ele alınır.

Elhasıl; hayattan beklediğiniz s/ona ait bir gayeniz yoksa dünya adına sayiniz manasız, dünyevi saadetiniz mayasız kalacak demektir. İlmin hududuna vüs’at, imanın umuduna kuvvet veren marifetullah; nefis ve şeytana yenilmemek için bilgi ile yenilenmek, bilinçlenip bilenmek demektir.

Twitter: @AhmetAkcan44

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum