Mardin'in Taç Mahal'ında son çalışma

Mardin'in Taç Mahal'ında son çalışma

Mardin'de hayırsever Yay Ailesi'nin yaptırdığı ve Artuklu ile Hint mimarisinin kullanıldığı 3.5 dönüm üzerindeki Sadık Yay Camii bitme aşamasına geldi.

Yapımına 2010 yılında yapımına başlanan ve kapalı 1 dönümlük alana sahip 3 katlı caminin proje, yapım, çevre düzenlenmesi ve iç donanımın tamamını inşaat mühendisi Serdal ve mimar Erdal Yay kardeşler yaptı. Hindistan'daki Taç Mahal modelinden esinlenerek yapılan camide aynı aynda 3 bin kişi ibadet yapabilecek.

Yenişehir Mahallesi'ndeki Ravza Caddesi üzerinde, 3.5 dönümlük alan üzerinde, 2010 yılında yapımına başlanan, Artuklu ve Hint mimarisinden esinlenerek yapılan Sadık Yay Camii bitme aşamasına geldi. Hindistan'daki Taç Mahal modeline benzediği için halk arasında 'Mardin'in Taç Mahal'ı olarak bilinen Sadık Yay Camii 1 dönümlük kapalı alana sahip ve 3 kattan oluşuyor. Aynı anda 3 bin kişinin ibadet yapabileceği caminin yapımında, 30 taş ustası, toplam 50 işçi çalışıyor. Cami iç ve dış yapımının her aşamasında Mardin'e özgü Artuklu motifleri kullanıldı. Tamamı Mardin taşı ile yapılan caminin kubbeleri Taç Mahal model alınarak yapıldı.

İnşaat Mühendisi Serdal Yay, cami yapımının 3 yıldan bu yana taşın üstüne nakış yaparak devam ettiklerini ve hava şartlarının el vermesi halinde Şubat ayında açılışını yapmayı planladıklarını söyledi. Cami inşaatı bitmeden, Mardin'de en çok ilgi çeken yapılar arasına girdiğini ve birçok yerden camiyi ziyaret etmeye gelenler olduğunu belirten Yay, caminin içinde kadınlar için özel bölmeler yaptıklarını ifade etti. Camiyi, anıtsal bir yapı olarak düşünerek yaptıklarını kaydeden Yay, şöyle dedi:

"Caminin yapısında Artuklu ve Hint mimarisini birlikte sentezleyerek kullandık. Caminin kubbelerini tamamen Taç Mahal gibi inşa ettik. Caminin içi ve dışında kullandığımız motiflerde bölgenin kadim tarihini göz önünde bulundurduk. Camiyi bir kompleks olarak morgundan, imam odasına, taziye evinden, Kuran Kursu'na kadar düşünerek yaptık."
Caminin her aşamasında simetriğe dikkat ettiklerini anlatan Yay, şöyle devam etti:
"Cami içerisindeki simetriği bozmamak amacıyla vaiz ve hutbe yerleri için iki minber yaptık. Kubbelerinden penceresine, kapılarından motiflerine kadar caminin bütün bölümlerinde simetriğe dikkat ettik. Cami, engellilere yönelik dizayn edildi. Caminin içi ve dışında görme, işitme ve bedensel engellilerin rahat ibadet edebilecekleri bir ortam hazırlandı. Abdest alma ve bahçe girişinden itibaren cami engellilerin rahat ibadet edebilmeleri için hazırlandı."
Caminin maliyeti hakkında bilgi vermek istemeyen Serdal Yay, kaliteden ve malzemenin en iyisini kullanmaktan kaçınmadıklarını, tüm masrafların aile tarafından karşılandığını söyledi.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.