Mardin Kalesi restore ediliyor

Mardin Kalesi restore ediliyor

Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, yıllar sonra restorasyonu yapılan Mardin Kalesi'nin sur ve duvarının güçlendirilmesinin ardından ziyarete açılması planlanıyor.

Vali Ahmet Cengiz, "İlk etapta kale duvarlarının ve surlarının güçlendirilmesi lazım. Bunun için ihale yapıldı. Dünyaca ünlü bir firma çalışma başlattı" dedi.

 Mardin'in tarihi mekanlarından ve yaklaşık 27 yıldır ziyarete kapalı olan Mardin Kalesi, yıllar sonra restore edilerek turizme kazandırılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, Mardin Kalesi'nin, sur ve duvarının güçlendirilmesinin ardından ziyarete açılması planlanıyor. Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve Osmanlı Devleti'nde 3. Selim döneminde kısmen onarılan Mardin Kalesi'nin restorasyonu hakkında AA muhabirine bilgiler veren Vali Ahmet Cengiz, Mardin'in kültür varlıkları açısından dünyada nadir kentlerden biri olduğunu söyledi. Mardin halkının ve turistlerin heyecanla beklediği kalenin en yakın zamanda turizme kazandırılacağını vurgulayan Cengiz, Başbakan Erdoğan'ın kalenin turizme kazandırılması konusunda talimatının olduğunu ve çalışmaları yakından takip ettiğini belirtti. Tarihi kalenin turizme açılması için çalışmaların sürdüğünü bildiren Cengiz, şöyle konuştu: "Geçmiş yıllarda bazı olaylar olmuş, tehlikeler atlatılmış. Kale duvarlarından düşen parçalar tehlike arz ediyor. İnsanların hayatını tehlikeye düşürmüştü. İlk etapta kale duvarlarının ve surlarının güçlendirilmesi lazım. Bunun için ihale yapıldı. Dünyaca ünlü bir firma çalışma başlattı."

KALENİN GEZİLMESİ RİSKLİ

Tahkimat çalışmaları bittikten ve can kaybı tehlikesi ortadan kalktıktan sonra kalenin bir kısmının turizme kazandırılacağını dile getiren Cengiz, şuanda kalenin gezilmesinin can güvenliği açısından doğru olmadığını anlattı. Çalışmaların birkaç yılı bulabileceğini bildiren Cengiz, "Turistler kaleye çıkıp Mardin'i görmek istiyor ancak kalenin turizme açılması can güvenliği açısından çok doğru değil. Ama çalışmalar bitince kale turizme kazandırılacak" ifadelerini kullandı.

ARKEOLOJİK KAZI YAPMA TALEBİ

Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Güner Coşkunsu da restorasyonu yapılarak turizme açılacak olan Mardin Kalesi'nde arkeolojik çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Bölüm olarak kalenin yamaçlarında ve eteklerinde yüzey araştırması ve kazı yapabileceklerini vurgulayan Coşkunsu, kalede yapılacak çok iş olduğunu aktardı. "Arkeolojik çalışmalar ve laboratuvar tarihlendirmeleri bizi doğru bilgiye ulaştıracaktır. Kale ile kent arasında uzanan yeraltı tünelleri, çeşmeler ve kuyulara su taşıyan kanallar, sarnıçlar, ambarlar, kalenin içindeki ve yamaçlarındaki toprak altında olan eski yerleşim yerleri açığa çıkarılmayı bekliyor" diyen Coşkunsu, arkeolojik kazıların yapılması gerektiğine dikkati çekti. Kalenin şuan askeri bölge olduğunu ifade eden Coşkunsu, konuşmasını şöyle tamamladı: "Kale, askeri bölge olmaktan çıktığı andan itibaren definecilerin iştahını kabartacaktır. Kale her taraftan modern güvenlik teknolojileri ile korunmazsa defineciler ciddi zararlar verebilir. Tarihi, arkeolojiyi ve özellikle kaleye önem veren valimiz gerekli düzenlemelerin sağlanması ve önlemlerin alınması konusunda hassasiyet gösterecektir."

KARTAL YUVASI DENİLİYORDU

Kente hakim tepeye kurulan ve muhteşem taş yapıları taçlandıran kalenin 975 yılında Hamdaniler tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor. Denizden bin 200 metre yükseklikte kurulan kalenin uzunluğu 1 kilometre. İçinde çeşitli zamanlarda Mardin'e uğrayan gezginlerin verdikleri bilgilerden ambar, sarnıç, hamam, cami gibi çok sayıda yapı olduğu tahmin ediliyor. Bugün sadece temelleri görülebilen kale, çok korunaklı olduğu için kartal yuvası olarak da adlandırılıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.