Mardin esnafı tahsilat yapamıyor

Mardin esnafı tahsilat yapamıyor

Irak’ta yaşanan gelişmeler ve IŞİD’in Musul’u işgal etmesi, özellikle sınır illerinin bu ülkeyle yaptığı ticareti olumsuz etkiliyor.

Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı ve Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Nasır Duyan, “Irak’tan 200 milyon dolar dolayında alacağımızı tahsil edemiyoruz.” dedi. Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde 100 tesisin faal olduğunu ifade eden Duyan, OSB ihracatının yüzde 95’inin Kuzey Irak üzerinde yapıldığını belirtti. Duyan, “Türkiye’den Irak’a yapılan ihracat bedeli 13 milyar dolar dolayında. Mardin’den Irak’a yapılan yıllık ihracat ise 1 milyar doları aşkın. Mardinli işadamları Kuzey Irak üzerinden yaptıkları ihracattan doğan 200 milyon dolar dolayında alacaklarını tahsil edemiyor. İşadamları tedirgin. Kuzey Irak ticarette tampon bölge görevini üstleniyor. Buradan Bağdat ve Arap ülkelerine yaptığımız ihracatta ciddi sıkıntılar yaşamaya başladık.” dedi.
 
    Ticaretin durma noktasına geldiğini anlatan Duyan, işadamlarının alacaklarını tahsil etmede çaresiz kaldıklarını ifade etti. Duyan, “Kuzey Irak dışında can güvenliği kalmadı. İşadamları alacaklarının peşine gidemiyor. Irak’taki çatışma ortamının bir an önce bitmesini istiyor ve bekliyoruz. Huzur ortamının oluşması dünya devletlerinin yararınadır. Bu çatışmadan kimseye yarar gelmez.” şeklinde konuştu. Mardin Şoförler Odası Başkanı M. Ali Baraj da, bölgede yaklaşık 40 bin kamyoncu esnafının gelişmelerden olumsuz etkilendiğini söyledi. Şoförlerin iş yapamaz hale geldiğini belirten Baraj, “Irak’taki olaylar bir yandan şoförlerimizin can güvenliğini etkiliyor, bir yandan da bölgenin ekonomisine büyük darbe vuruyor.” dedi. Güneydoğu Uluslararası Nakliyeciler Derneği Çalışma Grubu Başkanı Muhsin Kaya ise Irak’a mal götürecek şoför bulmakta zorlandıklarını kaydetti. Kaya, “Güneydoğu’da 250 nakliye firması var. Şoförlerimizin can güvenliği olmadığı için bu ülkeye gönderemiyoruz. Mallarımızı Kuzey Irak’ta depolarda bırakıyoruz. Birçok firma parasını alamıyor. Bu gidişle artık Irak’a ne mal ne de şoför gönderebiliriz.” dedi.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.