Manyas Gölü'nde tehlike

Manyas Gölü'nde tehlike

Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Hamamlı köyünde bulunan vatandaşların Manyas Gölünden kullandığı su kanalında binlerce balık bilinmeyen bir nedenle telef oldu.

Manyas Gölünden iki kilometre içeriye gelen sulama kanalı boyunca binlerce yavru balık ölürken, kalanlar can çekişiyor. Köylüler tarafından tespit edilen balık ölümleri daha sonra İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirildi. Yetkililer tarafından yapılan inceleme sonrasında alınan su numunesinin tahlil edilmesinin ardından yavru balıkların zehirlenme mi, yoksa oksijen yetersizliği nedeniyle mi öldüğü tespit edilecek. Balık ölümlerinin endişe verici olduğunu söyleyen köy sakinlerinden Ahmet Erden, "Sulama kanalında sudan çok balık var. Herhalde oksijen yetmiyor. Eğer yağmur yağmazsa sadece balıklar değil bizim durumumuzda kötü olur. Biz çiftçilik yapıyoruz. Yazın tarlalarımızı sulayamazsak aç kalırız."

"SUYU İÇEN KOYUNLARIM ZEHİRLENDİ"

Hamamlı köyünde çobanlık yapan İsa Kaplan da balık ölümlerinin başlamasından önce koyunlarının da zehirlendiğini belirterek şunları söyledi: "Koyunları bu bölgede otlatıyoruz. Bazen kanaldan karşı tarafa geçirirken koyunlar bu kanaldan su içiyor. Önceden koyunlar geçerken su içti ve yaklaşık 10 koyun zehirlendi. Geride kalan bir fabrikanın kimyasal madde ile temizlendiğini ve kirli suyun da kanala verildiğini düşünüyorum. Şimdi balıklar ölüyor. Zaten yağmur yağmadı. Bundan sonra balıkçılar ne yapar bilemeyiz."

Köylüler ayrıca, DSİ tarafından yanlış politika izlendiğini ve kapakların açık tutularak gelen suların denize gittiğini savunarak, göldeki su seviyesinin düşük olmasından yetkilileri sorumlu tuttu.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.