Manisa'da pamuk alanı azalınca mısır ekimi arttı

Manisa'da pamuk alanı azalınca mısır ekimi arttı

Manisa’da pamuk alanlarının azalmasıyla mısır ekim alanı artmaya başladı.

Mustafa Kuşen'in haberi:

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, ilde yıllık mısır üretiminin 400 bin tona çıktığını bildirdi. Manisa’nın, Türkiye’nin mısır ihtiyacının yüzde 10’unu karşıladığını kaydeden Sorman, pamuk canlanmadığı sürece mısır ekilen alanın artacağını, pamuğun canlanması için de çiftçi desteklemelerinin artırılması gerektiğini kaydetti.

Mısırda hasadın devam ettiğini belirten Oda Başkanı Sorman, “Toprak Mahsulleri Ofisi 64 kuruş fiyat açıkladı fakat serbest piyasada fiyatlar 55-56 kuruş civarında seyrediyor. Bu durum üreticiyi üzüyor. Açıklanan 64 kuruş, maliyet düzeyinde bir fiyat ama ofisin bu sene satış fiyatını açıklaması, müdahil kurum şekline getirdi. Çiftçiler orada ihtiyacı kadarını satabilir. İhtiyacı yoksa oraya emanete verebilir. Ofis, depo kirası almıyor. Üretici malını buraya verip yılbaşından sonra değerlendirebilir.” dedi.

Manisa’da yaklaşık 400 bin ton civarında mısır üretimi olduğunu aktaran Sorman, “Türkiye’nin ihtiyacı 4,5 milyon ton, yani Manisa yaklaşık yüzde 10’unu karşılıyor. Bu sene üretim olarak bu rakamların gerçekleşeceği görülüyor. Pamuk ekilen yerlere mısır ekildi ama her şeye rağmen mısır ithal ediliyor. İhracat karşılığı sanayiciler mısırı getiriyorlar. Normal yollardan getiremiyorlar, çünkü yüzde 130 fon var.” diye konuştu.

Manisa’da pamuk canlanmadığı sürece mısırda ekimin artacağının altını çizen Nuri Sorman, “Pamuğun da yüksek maliyette olması nedeniyle çiftçi bundan kaçıyor. Çiftçi desteklemelerinin arttırılması gerekiyor. Özellikle mazot, gübre ve elektrik ucuzlamalı.” dedi.

Cihan