Manisa'da 'erkenci üzüm' hasadına başlandı

Manisa'da 'erkenci üzüm' hasadına başlandı

Manisa’da "erkenci" tabir edilen üzümün hasadına başlandı. Sultaniye üzümünse ağustos ortasında yapılacağı bildirildi. Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, ilde toplam bin 247 çeşit üzüm olduğunu ifade etti.

Erkenci üzümde hasadın devam ettiğini belirten Ünal, “Özellikle erkenci çeşitlerden Trakya ilkeren, Yalova incisi, kardinal gibi çeşitlerden üzüm kesilmektedir. Kesilen erkenci üzümün günümüz hal satış fiyatları 0,8 ile 1,5 lira arasında değişmektedir. Bu ürünün pazara yansıması ise 2,5 lirayı bulmaktadır. Toplam bin 247 çeşit üzüm erkenci, orta mevsim ve geçici çeşit olarak yıl içerisinde değişik zamanlarda hasat ediliyor.” dedi.

Bölgede ağırlıklı olarak sultaniye çekirdeksiz üzüm yetiştirildiğini aktaran Müdür Ünal, “Bu çeşidin olgunluk zamanı, bu yıl için Ramazan Bayramı'ndan, ağustos ayı ortalarından sonraya tekabül edecek." diye konuştu. Sultaniye çekirdeksiz üzümde bu yıl yaşanan doğal afetlerde bağlar zarar gördüğü için verim düşüklüğünün yaşanacağına değinen Akay Ünal, "Bu yıl verim düşüklüğünün birden fazla sebebi var. Bölgede bazı yerlerde yaşanan doğal afetlerin yanısıra geçtiğimiz yılın iklim ekolojik sebeplerinden dolayı doğuş şekli eksikliği, yani verim düşüklüğü var. Şu an rekolte tespit çalışmalarımız devam etmekte olup net bir rakam olmasa da önceki yıllara göre biraz daha düşük bir verim yılı yaşayacağımızı tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.

Cihan