Manevi destek hızlı iyileştirecek

Manevi destek hızlı iyileştirecek

Ruh Sağlığı uzmanı Prof. Dr. Sefa Saygılı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hastanelerde din görevlisi bulunmasına imkân tanıyan protokolle yüz yıldır var olan bir tabuyu yıktıklarını söyledi. Saygılı, “Alkışlanacak bir uygulama. Süreçle

Ruh Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Sefa Saygılı, Diyanet İşleri ve Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerde din adamı bulundurulması uygulamasını başlatarak dünyada yıllardır uygulanan bir tedavi yöntemini uygulamaya koyarak yüz yıldır var olan bir tabuyu yıktıklarını söyledi. Adımın alkışlanması gerektiğini belirten Prof. Saygılı, “Batı dünyasındaki sağlık kuruluşlarında bazı tedavilerde mutlaka din adamı bulunuyor. Hastaların moral ve motivasyonunun yanısıra dinsel ve uhrevi soruları da cevap buluyor. Süreçle hastanın iyileşmesi hızlanır. Ancak burada yetişmiş din adamı olması önemli” diye konuştu. Prof. Saygılı, sağlık kuruluşlarında başlayan uygulamanın sırasıyla silahlı kuvvetlerde, cezaevlerinde, eğitim kuruluşlarında da uygulamaya konmasının faydalı olacağını söyledi. 

MORALLERİ DAHA ÇOK ARTACAK

İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Hüseyin Korkut, 2007 yılında hazırladıkları “Dünya Hastaneleri’nde Din Hizmetleri” başlıklı raporun 17 yıl aradan sonra da olsa devlet nezdinde olumlu bulunarak uygulamaya konmasının sevindirici olduğunu söyledi. Hastanelerde din görevlisi uygulamasının birçok Avrupa ülkesinde 70 yıldır yürürlükte olduğunu belirten ÖNDER Başkanı Korkut, uygulamanın hasta ve yakınlarının moral ve motivasyonunu artıracağına inandığını söyledi. 

VİYANA'DA RAPOR HAZIRLATILDI

2007 yılında Viyana Tıp Fakültesi’nde asistan olarak görev yapan Dr. Ayşegül İlhan’a Avrupa ülkelerindeki benzer uygulamadan yola çıkarak hazırlattıkları raporu dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na sunduklarını anlatan Korkut, “Bu uygulamanın kısa sürede Türkiye’deki bütün sağlık kuruluşlarına yayılacağına inanıyoruz” dedi.

Zorunlu bir ihtiyaçtı

Tüm İlahiyat Fakülteleri Derneği (TİYEMDER) Onursal Başkanı Selahattin Yazıcı da insanın fizik ve metafizik boyutuna değinerek, “Bunlardan birinin ihtimal edilmesi halinde yapılacak tedaviden alınacak sonuç yüzde 50 azalır” dedi. Yaratılıştan gelen manevi boyutu dengede tutmak gerektiğini belirten Yazıcı, bu iki maddeyi ayırmanın vücudu cesetten ayırmak olarak değerlendirdi. Hastanelerde din görevlisi uygulamanın zorunlu ve elzem bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, “Uygulama sağlık kuruluşlarının dışında, ordu, cezaevleri ve eğitim kurumlarına da yayılmalıdır. Bunu farklı düşünmek ruhu bedenden ayırmak demektir’’ diye konuştu. 

TSK'da da uygulansın

ÖNDER’in  “Orduda din adamı uygulaması” ile ilgili bir çalışmasının bulunduğunu belirten ÖNDER Başkanı Hüseyin Korkut, “Dünya Orduları’nda Din Adamları” raporunun yıllar önce devletin ilgili birimlerine sunulduğunu kaydetti. Silahlı Kuvvetler'de de moral ve motivasyonu artıracak manevi desteğin önemine değinen Korkut, “Bu çalışmanın da takipçisi olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.