'Manevi' bakım hizmeti kanser hastalarına ulaştı

'Manevi' bakım hizmeti kanser hastalarına ulaştı

“Hastanelerde manevi bakım ve dini danışmanlık” hizmeti sayesinde, kanser hastalarındaki "kabullenme" aşaması daha kısa sürüyor

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü "hastanelerde manevi bakım ve dini danışmanlık" hizmetiyle hasta, hasta yakını ve hastane personelinin, yaşadıkları sıkıntılı durumlardan çıkmalarına yardımcı olunuyor. Bu hizmet ayrıca kanser hastalarının tedavi sürecine katılımını hızlandırıyor. 

Diyanet İşleri Başkanlığının, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde yaptığı araştırmalar sonucunda 2015 Ocak ayında uygulamaya başladığı manevi bakım hizmetiyle hastanelerdeki hasta, hasta yakını ve hastane personeline manevi destek verilmesi amaçlanıyor.

Ankara 3. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği bünyesindeki Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Mehmet Ali Gülçelik, AA muhabirine, hizmete ilişkin bilgiler verdi. 

Kanser tedavisi gören hastaların hem tıbbi hem psikolojik hem de manevi desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Gülçelik, "Biz hastalarımızı tıbbi olarak desteklerken manevi olarak da destekleyerek gücümüzü artırdığımızı söyleyebiliriz. Zaten doğrudan görüntüsüyle insanların, bir tıbbi desteğin yanında manevi desteğe de ihtiyacı olduğunu anlıyorsunuz” dedi. 

"Kesinlikle bir tedavi yöntemi değil"

Onkoloji Hastanesinde manevi bakım hizmetinin koordinasyonunu üstlenen Uzman Doktor ve Onkoloji Hastanesi Başhekim Yardımcısı Fatih Göksel, manevi destek uygulamalarının Müslüman ülkeler arasında profesyonel anlamda ilk defa Türkiye’de uygulandığını belirterek, “Bu uygulamalar Amerika’da ve Avrupa’da uzun süredir devam etmektedir. Hatta Amerika’da bir papaz ya da bir hahamın hastanede hastalara reçete yazdığını bile görebilirsiniz. Bu, ihtiyacı olan hastaların ihtiyaçları doğrultusunda verilen bir destektir. Burada hastanın talebi ön plandadır. Manevi destek bir inanca bir dine bağlı değildir. Her dinden, her türlü inançtan hastaların, hasta yakınlarının ihtiyacına yönelik bir hizmettir” ifadelerini kullandı. 

Manevi destek uygulamasına başladıktan sonra hastanın tedaviye uyumunun ve tedaviyi kabul etme sürecinin hızlandığını gördüklerini aktaran Göksel, "Manevi destek, hastanın ve hasta yakınının tedavi sürecine olumlu yaklaşması ve tedaviyi kabul etmesi ile tedaviye uyumunu artıran bir destektir. Kesinlikle bir tedavi yöntemi değildir" dedi. 

515 hastaya manevi destek 

Hastanelerde destek hizmetlerine başlayan görevliler, Diyanet İşleri Başkanlığında çalışan imam, müezzin ve kuran kursu eğitim görevlileri içinden din psikolojisi, dua vaizliği ve sosyal hizmet alanlarında yüksek lisans ya da doktora çalışmaları yapanlar arasından seçilerek görevlendiriliyor. 

Onkoloji Hastanesinde manevi destek görevlisi olarak hasta, hasta yakınları ve hastane personeliyle görüşmeler yapan Süheyb Okur, hiçbir ayrım yapmadan hizmet sunduklarını anlattı. Okur, "Hizmete başladığımızda doktorlarımızla beraber sabahları vizitelere katılmak suretiyle bir giriş yaptık ve onların vesilesiyle kendimizi hastalara tanıtmaya çalıştık. Şu anda hastaları bireysel olarak ziyaret ederek, daha çok geçmiş olsun ziyaretlerinde bulunarak kendimizi tanıtmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar hastanemizde 515 hasta, hasta yakını ve hastane personeline birebir ulaştık" ifadelerini kullandı. 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.