Mandalinanın yeni gözdesi: Toros kırmızısı

Mandalinanın yeni gözdesi: Toros kırmızısı

Mersin'deki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu, klemantin mandalinanın üstün özelliğe sahip klonlarından geliştirdikleri yeni türü "Toros kırmızısı" adıyla tescilledi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu, "mandalinanın şahı" olarak bilinen klemantinin üstün özelliğe sahip klonlarından yeni tür geliştirerek, "Toros kırmızısı" adıyla tescilledi.
 
Çalışmayı yürüten turunçgil uzmanı Dr. Güçher Kafa, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Turunçgillerde Ülkesel Seleksiyon Projesi" kapsamında Türkiye'de üretilen mandalina çeşitlerinin en üstün özelliklere sahip klonlarının belirlenmesine çalışıldığını ifade etti.
 
Çalışma sonucu, halk arasında "king" olarak bilinen klemantin mandalinanın özellikleriyle öne çıktığını tespit ettiklerini aktaran Kafa, bu türün "mandalinanın şahı" olarak tanımlandığını söyledi.
 
Kafa, klemantinin tüm çeşitlerini incelendiğini, daha düzenli ürün veren, kaliteli olanların ayrıştırıldığını aktararak, seçilen türlerin farklı ekolojik koşullarda test edildiğini anlattı.
 
Test sonucu en iyi ürün veren klonu belirleyerek, "Toros kırmızısı" adıyla tescillediklerini bildiren Kafa, bu türden üretilen fidanların çiftçilerin kullanımına sunulduğunu kaydetti.
 
Kafa, Toros kırmızısının çiftçilere önemli katkı sağlayacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
 
"Genel olarak meyvelerde ürün miktarında yıldan yıla bir dalgalanma olur. Bu dalgalanma, klasik klemantine göre Toros kırmızısında daha düşük. Yıldan yıla fazla iniş çıkış göstermeksizin düzenli ürün verme eğiliminde. Meyve iriliği bakımından da bu çeşit, ticaretin istediği seviyede. Kırmızıya yakın rengi de tüketicilerin tercih nedeni oluyor."
 
Tüketicilerin, nitelikleri belirlenmiş ürün talep ettiğini vurgulayan Kafa, "Bu anlamda Toros kırmızısı, bütün özellikleri tespit edildiği için önemli avantaj sağlayacak. Ayrıca klemantin, özel tüketicisi olan, dünya ticaretinde yer bulmuş bir tür. Biz bu türü yerlileştirerek kendi ismimizle uluslararası pazarlarda yer bulabileceğiz" dedi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.