Manda yetiştiricileri teşvik için birlik kuracak

Manda yetiştiricileri teşvik için birlik kuracak

Çaycuma'da son yıllarda azalan manda yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen teşvikin arttırılması amacıyla birlik kurulacak.

Belediye Başkanı Gülşen, "İlçemizde de gün geçtikçe nesli tükenmekte olan bu hayvanlara teşvik için manda yetiştiren çiftçilerimiz, birlik kurmak için yetkili kurumlara müracaatlarını yaptı" dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, yaptığı açıklamada, ilçenin manda yoğurduyla meşhur olduğunu söyledi. Manda yetiştiriciliğini yakından takip ettiklerini ifade eden Gülşen, "Mandalar bol su ve çamura ihtiyaç duyan bir hayvandır. Geçmiş yıllarda ilçede festivaller düzenledik. Manda yetiştiricilerine çeşitli yarışmalar düzenleyerek hediyeler verdik. İlçemizde de gün geçtikçe nesli tükenmekte olan bu hayvanlara teşvik için manda yetiştiren çiftçilerimiz, birlik kurmak için yetkili kurumlara müracaatlarını yaptılar. Biz de çiftçilerimizi manda yetiştiriciliğine teşvik için ilçe belediyesi olarak desteğimizi sürdüreceğiz" diye konuştu. Manda yetiştiricisi Recep Güneş de üretimini sürdürdüğü mandaların, dedesinden ailesine kaldığını ve aile olarak manda yetiştiriciliğini devam ettirdiklerini belirtti. Manda yetiştirmenin zor, aldıkları teşvikin ise az olduğunu anlatan Güneş, "Manda yetiştiriciliğini bir ayrıcalık olarak görüyorum. Geçimimizi manda yoğurdundan elde ediyoruz. Ancak, bu hayvanlara bakabilmemiz için teşvik şart. Teşvik olmazsa ilçemizde manda nesli tükenmeye her zaman mahkum kalacaktır" dedi.

"5-6 KİLOGRAM SÜT ELDE EDEBİLİYORUZ"

Güneş, Türkiye'de 14 ilde birlik kurulduğuna dikkati çekerek, "Ama ilimizde bir birlik yok. Aldığımız teşviki arttırmak adına manda yetiştiricileri olarak birlik kurmak için yetkili kurumlara müracaatlarımızı yaptık. İnşallah bu yılın sonuna kadar birliğimiz resmileşecek" şeklinde konuştu. Manda yoğurdu satarak geçimini sağlayan Fatma Güneş ise çiftliklerinde 22 mandanın bulunduğunu anlattı. Mandanın diğer büyükbaş hayvanlara göre bakımının zor olduğunu ifade eden Güneş, "Geçimimizi manda yoğurdundan sağlıyoruz. Ancak, büyükbaş hayvanlara göre bakımı biraz zor. Günde ortalama bir hayvandan 5-6 kilogram süt elde edebiliyoruz. Bunu da yoğurt yaparak her hafta ilçede kurulan pazarda müşterilerimize satarak geçimimizi sağlıyoruz" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.