Mamak'ta kentsel dönüşüm farkı

Mamak'ta kentsel dönüşüm farkı

Bir zamanlar çöplüğü, cezaevi ve gecekondularıyla anılan Mamak'ta dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi uygulanıyor.

Hazırlanan kentsel dönüşüm ve yenileme projelerinden bazıları doğrudan Mamak Belediyesince, bazıları da Ankara Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılıyor.
 
Başkent'in en büyük ilçelerinden biri olan ve bir zamanlar çöplüğü, cezaevi ve gecekondularıyla anılan Mamak'ta son yıllarda büyük bir değişim rüzgârı esiyor. Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül göreve geldikten sonra ilçenin en büyük sorunu olan gecekonduya karşı adeta savaş açtı. Mamak'ta binlerce gecekondu hızla yıkılıyor ve yerine modern konutlar inşa ediliyor. Kentsel yenileme projeleri kapsamında belediye ile anlaşmaya varan ve gecekondusu yıkılan vatandaşların mağdur olmaması için de kira yardımı yapılıyor. Kentsel dönüşüm projelerindeki anlaşmaların tamamı ise vatandaş odaklı olarak gerçekleştiriliyor ve şartlar vatandaşların lehine oluşturuluyor. Mamak Belediyesi, gecekondusu bulunan ancak hak sahibi olmayan vatandaşların da mağduriyetini giderebilmek için konut yapıyor.
 
'YENİ MAMAK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ'
 
Ankara Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliği ile toplam 7 milyon metrekare alan üzerinde yapılan ve 14 mahalleyi kapsayan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi aynı zamanda dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olma özelliğine sahip. Toplamda 11 etaptan oluşan projede 50 bin konut, 500 iş merkezi, dev rekreasyon alanları bulunuyor. Üçte biri konut, üçte ikisi yeşil alan olan proje ile Mamak hem değişime uğruyor hem de yeşile bürünüyor. 13 bin 400 gecekondunun bulunduğu alanda bu güne kadar anlaşma sağlanan gecekondu sayısı 7 bin 404, yıkılan gecekondu sayısı ise 3 bin 375 oldu. Bin 193 konutun tapuları ise hak sahiplerine teslim edildi. Tapusu olmayan vatandaşlar için Kusunlar'da yaptırılan bin 374 konutun da teslimi gerçekleştirildi. Mamak'ın en eski mahallelerinden biri olan Durali Alıç Mahallesi'nde gerçekleştirilen ve yapımı tamamlanan kentsel dönüşümle birlikte Durali Alıç Mahallesi Mamak'ın en prestijli ve en değerli mahallelerinden biri oldu.
 
YATIKMUSLUK ALTINEVLER PROJESI
 
Mamak'ta yapımı devam eden kentsel dönüşüm projelerinden birisi de Yatıkmusluk Altınevler Kentsel Yenileme Projesi. 220 bin metrekarelik bir alanı kapsayan projede 2 bin 150 konut, 8 bin 564 metrekarelik sosyo kültürel tesis alanı, okul, cami, park ve yeşil alan bulunuyor.
 
GÜLSEREN ANAYURT PROJESI
 
440 bin metrekarelik bir alanda dönüşümün gerçekleştirildiği bir diğer proje de Gülseren Anayurt Kentsel Yenileme Projesi. Gülseren ve Anayurt mahallelerini kapsayan kentsel yenileme projesiyle bölgede 5 bin 400 konut, 2 okul, 2 cami, 2 adet sosyo-kültürel tesis ve sosyal donatı alanları oluşturuluyor. Projenin yüzde 21'i konut yüzde 79 ise yeşil alan olarak planlandı. 2 bin konutun yapımı hızla devam ediyor, bin 400 konutun ise ihale süreci başlatıldı.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.