Malatya'da Suriyeliler için konteyner kent kuruldu

Malatya'da Suriyeliler için konteyner kent kuruldu

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından Malatya'da kurulan mülteci kampında hazırlıklar büyük ölçüde tamamlandı. 10 bin kişi kapasiteli konteyner kente, Suriyeli ilk grup yarın gelecek.

Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan mültecilerin barınması amacıyla Malatya'nın girişinde yer alan Fatih köyü yakınlarındaki konteyner kentte, çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Malatya Valisi Vasip Şahin beraberinde yetkililerle birlikte bugün konteyner kentte bir basın toplantısı düzenleyerek, çalışmalar hakkında bilgi verdi. 'Malatya Beydağı Konaklama Tesisi' olarak adlandırdıkları konteyner kentte çalışmaların kısmen tamamlandığını ve yarın itibariyle Suriyeli mültecilerin kabul edileceğini söyledi.

İlgili bakanlıkların yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlar ile Türk Kızılayı tarafından konteyner kentte barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık ve haberleşme gibi hizmetlerin verileceğini kaydeden Vali Şahin, Suriye'den gelen misafirlere dünya standartlarının çok üzerinde geçici barınma hizmetinin sunulacağını söyledi.

6 MAHALLEYE 6 MUHTAR
 
Toplam 433 bin metrekare alan üzerine kurulan kampta 276 bin metrekare alanda konteynerlerin bulunduğunu belirten Vali Şahin, kentte 6 mahalle kurulduğunu ve bunların isimlerinin ise Ankara, Şam, İstanbul, Halep, Konya ve Hama olduğunu ifade etti. Her mahallede gelen mülteciler arasından birinin muhtar olarak seçileceğini de ifade eden Şahin, 7 caddeden oluşan konteyner kentin 118 sokak bulunduğunu belirtti.

Konteynerlerin kullanım alanlarının 21 metrekare olduğunu dile getiren Şahin, Beydağı Konaklama Tesisinde sosyal alanların yanı sıra 2 okul, sağlık ocağı, market, 2 cami gibi günlük kullanım gerektiren alanların olduğunu söyledi.

İl AFAD Müdürlüğü tarafından konteyner kentte 109 personelin de görevlendirdiğini kaydeden Vali Şahin, güvenlik olarak ise 100 kişilik bir ekip oluşturulduğunu söyledi. Bunun yanında 100 kişiden oluşan tercüman kadro ile iletişimin sağlanmasına da önem vereceklerini belirten Şahin, mültecilerin yemeklerini kendi konteynerlerinde yapacaklarını ve bunun için de gerekli gıda yardımlarını düzenli olarak sağlayacaklarını söyledi.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Vali Şahin, şu an için konteyner kentin 5 bin mülteciyi kabul edecek şekilde tamamlandığını, geri kalan 5 bin kişinin ise ay sonuna kadar yetiştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Mültecilerin, Malatya'da bazı işlerde çalıştırılıp çalıştırılmayacağı sorusuna ise Vali Şahin, bu konuyu düşüneceklerini ve gerekli gördükleri takdirde iş konusunda adımlar atabileceklerini söyledi. Çoğunlukla ailelerin Malatya'ya geleceğini anımsatan Vali Şahin, mülteciler arasında gelen bekarlar için de ayrı alanları oluşturduklarını söyledi.

Vali Şahin, açıklamalarının ardından beraberindekilerle konteynerleri gezerek incelemelerde bulundu. Konteyner kentin çevresinde gözetleme kuleleri yer alırken, dış güvenliğin jandarma tarafından sağlanacağı belirtildi.

Haberler